Macron: Francuska želi da Rusija ostane u Vijeću Evrope

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je ruskim zastupnicima oduzela pravo glasa kako bi sankcionirala rusku aneksiju Krima (Arhiva)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija zemlja sredinom maja preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope, rekao je da želi da Rusija ostane članica te panevropske organizacije uprkos njihovim neslaganjima.

“Želim da Rusija ostane u Vijeću Evrope”, rekao je francuski predsjednik primajući u Elizejskoj palati generalnog sekretara organizacije, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda.

“Vijeću Evrope treba Rusija kao što Rusiji i Rusima treba Vijeće Evrope, što znači da se moraju poštovati njena prava kao zemlje članice, ali i da Rusija mora ispunjavati svoje obaveze prema instituciji”, dodao je.

Vijeće Evrope koje je u nedjelju obilježilo 70. godišnjicu postojanja već je godinama u krizi s Rusijom koja bi u junu, kada se bira nasljednik Thorbjorna Jaglanda, mogla dosegnuti tačku s koje nema povratka.

Sankcije zbog aneksije Krima

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je ruskim zastupnicima oduzela pravo glasa kako bi sankcionirala rusku aneksiju Krima 2014.

Moskva je nakon toga od 2017. prestala uplaćivati kotizaciju od 33 miliona eura u godišnji budžet Vijeća i prijeti da će izaći iz organizacije ako se ruskim zastupnicima ne vrate njihova prava i ako ne budu mogli sudjelovati u izboru novog generalnog sekretara.

Vijeće Evrope ima 47 članica, a među njima su države Evropske unije, zatim Turska, Rusija, Armenija i Azerbejdžan, a zadatak organizacije je štititi ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Francuska će se tokom svog predsjedavanja fokusirati na “razmišljanje o budućnosti Vijeća Evrope u narednim decenijama”, pogotovo na polju zdravstva i inovacija, istaknuo je Macron.

Francuska će pružiti podršku prijedlogu konvencije o umjetnoj inteligenciji i o ljudskim pravima, dodao je. 

Izvor: Agencije