Ankara: Nema popuštanja pred američkom prijetnjom sankcijama

Odluka o S-400 je donesena, stav je Turske (Arhiva)

Turska neće popustiti pred “prijetnjom sankcijama” Sjedinjenih Država zbog ugovora o turskoj kupnji ruskih sistema protuzračne i protubalističke odbrane S-400, rekao je u nedjelju zamjenik turskog predsjednika.

“Prijetnje sankcijama SAD-a znače da on ne poznaje Tursku. Nitko ne može sarađivati s Turskom obraćajući joj se prijetećim tonom”, rekao je Fuat Oktay u razgovoru za televizijsku mrežu Kanal 7.

“Odluka o S-400 je donesena. Kada potpiše ugovor i preuzme obvezu, Turska poštuje danu riječ”, dodao je.

Po mišljenju Ankare, doprema prvih sistema S-400, najsuvremenijeg sustava protuzračne i protubalističke obrane, planira se u ljeto, u junu ili julu.

Na udaru američkog zakona

No SAD se oštro protivi toj kupnji i traži od Ankare da bira između ruskog odbrambenog sistema i američkih borbenih aviona F-35 kojih Turska također želi kupiti sto aviona.

SAD se boji da bi se tehnologija kojom su opremljeni sistemi S-400 mogla iskoristiti za prikupljanje podataka o vojnim avionima NATO-a kojega je Ankara članica te da bi Rusija tako mogla doći do njih.

Ako Turska realizira ugovor o kupnji S-400, mogla bi se naći na udaru američkog zakona po kojemu se svakoj zemlji koja zaključuje vojne ugovore s ruskim tvrtkama uvode sankcije.

Čelnik Pentagona Patrick Shanahan je usto upozorio u petak da bi SAD mogao isključiti Tursku iz programa proizvodnje F-35 ako Ankara ne odustane od nabave S-400.

Turske tvrtke u okviru programa sudjeluju u proizvodnji F-35 izradom dijelova stajnog trapa i lopatica rotora od titana.

Izvor: Agencije