SAD: Najveći broj slučajeva ospica od 1994. godine

Ospice se mogu spriječiti, a način za okončanje njihovog širenja je da se osigura vakcinacija sve djece i odraslih koji se mogu vakcinirati,, rekao je direktor CDC-a Robert Redfield (EPA)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćio da je u SAD-u zabilježen najveći broj slučajeva ospica od 1994. godine.

Prema najnovijim podacima, u SAD-u je tokom ove godine zabilježen 971 slučaj ospica, što je više nego 1994. godine, odnosno prije 25 godina, kada su tokom cijele godine zabilježena 963 slučaja, što je tada bila rekordna cifra.

S obzirom da je do kraja 2019. godine ostalo još sedam mjeseci, postoji bojazan da bi broj slučajeva ospica mogao znatno porasti u odnosu na prethodne godine, prenosi Anadolija.

Gubljenje statusa

Zabilježeni su slučajevi ospica u cijeloj zemlji, a zdravstveni radnici su objavili kako je u New York Cityju i Rockland Countyju epidemija pogodila uglavnom ultraortodoksne jevrejske zajednice koje izbjegavaju da vakciinišu svoju djecu.

Ospice su zvanično eliminirane u SAD-u 2000. godine, ali je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio da će SAD izgubiti status zemlje u kojoj su eliminirane ospice ako se epidemija nastavi tokom ljeta i jeseni.

“Ospice se mogu spriječiti, a način za okončanje njihovog širenja je da se osigura vakcinacija sve djece i odraslih koji se mogu vakcinirati”, rekao je direktor CDC-a Robert Redfield.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO