Predsjednik Meksika: Odgovorit ćemo mudro na Trumpove prijetnje

Meksiko neće odgovoriti na prijetnju tarifama očajanjem nego insistiranjem na dijalogu (EPA)

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u petak da će mudro odgovoriti na prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa novim tarifama na meksičku robu.

Trump je ranije u petak pozvao Meksiko da konačno uradi “ono što se mora učiniti” i riješi problem imigracije, dan nakon što je njegova administracija zaprijetila uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe kako bi se Meksiko natjerao da spriječi ilegalni prelazak ljudi u SAD.

Savjetnik Bijele kuće za trgovinu Peter Navarro rekao je da vjeruje da će Meksiko odgovoriti pozitivno i brzo na Trumpov zahtjev da zaustavi ilegalnu migraciju, prenosi Reuters.

S druge strane, Lopez Obrador rekao je da Meksiko neće odgovoriti na Trumpovu prijetnju tarifama očajanjem nego insistiranjem na dijalogu.

‘Želimo dobre odnose sa SAD-om’

“Odgovorno provodimo našu imigracijsku politiku”, rekao je on, ali nije obećao nove akcije na sprečavanju priljeva srednjoameričkih imigranata koji preko Meksika stižu do granice SAD-a.

“Moramo pomoći tako da oni ne ulaze u SAD ilegalno, ali to moramo uraditi poštujući ljudska prava”, dodao je.

Na pitanje novinara zašto Meksiko ne preskoči dijalog i ne pokrene tužbu pred međunarodnim trgovinskim instancama, Lopez Obrador rekao je da to nije samo pravna stvar, prenosi AP. 

“Želimo imati dobre odnose s američkom vladom”, rekao je predsjednik Meksika.

Izvor: Agencije