Kremlj smatra Tursku odgovornom za prekid borbi u Idlibu

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Erdogan je u četvrtak poručio Putinu da želi prekid vatre u Idlibu (EPA)

Kremlj je u petak priopćio kako je Turska odgovorna za zaustavljanje borbi pobunjenika u sirijskoj pokrajini Idlib koji napadaju civilne i ruske mete, nagovještavajući da će nastaviti podržavati ofenzivu sirijske vlade u pokrajini unatoč prosvjedima Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak navečer da želi prekid vatre u Idlibu kako bi se spriječile nove civilne žrtve i priljev izbjeglica u Tursku, prenosi Fena.

Također mu je rekao u telefonskom razgovoru da je za Siriju potrebno političko rješenje, navodi u priopćenju Erdoganov ured.

Iselilo se 250.000 ljudi

Turski čelnik više se puta žalio Moskvi zbog ofenzive sirijske vlade, koja uživa rusku podršku, na sjeverozapadu zemlje pod pobunjeničkom vlašću, u najtežoj eskalaciji sukoba između snaga predsjednika Bashara al-Assada i njegovih protivnika od prošlog ljeta.

Zbog borbi se iselilo približno 250.000 ljudi s tog teritorija, posljednjeg značajnog pobunjeničkog uporišta, koji graniči s Turskom.

Kremlj je u petak jasno dao do znanja da nije zabrinut Erdoganovim pozivima na prekid vatre, navodeći da su pobunjenici ti koji prvi moraju provesti primirje.

“Doista nam je potrebno primirje u Idlibu i nužno je da teroristi prestanu otvarati vatru po civilnim ciljevima i određenim objektima u kojima su naši vojnici”, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o Erdoganovu zahtjevu.

‘Odgovornost turske strane’

“To je odgovornost turske strane”, kazao je on.

Rusija se žali da se raketni i napadi dronovima na njezinu najveću zrakoplovnu bazu u Siriji, Hmeimim, pokreću iz Idliba, što je Peskov nazvao “izuzetno opasnom tendencijom”.

Ipak, nije spomenuo ideju da bi snage sirijske vlade, uz podršku ruske zračne sile, trebale prekinuti s borbama, ali je negirao da Moskva i Ankara imaju nesuglasice u vezi s Idlibom, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije