Trump: Mueller je protivtrampovac, istraga je bila maltretiranje

Robert Mueller
U redigiranoj verziji Muellerovog izvještaja zaključuje se da nije bilo zavjere između Trumpove predsjedničke kampanje i Moskve (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump oštro je u četvrtak napao bivšeg posebnog istražitelja Roberta Muellera, kazavši da je pun konflikata, prenose agencije.

Rekao je da je Mueller, koji je vodio istragu o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., “htio biti direktorom Saveznog istražnog ureda (FBI), a ja sam rekao ‘ne'”.

Govoreći novinarima pred Bijelom kućom uoči odlaska u Colorado, također je kazao da su njih dvojica imali “poslovni spor”, ali pojedinosti nije naveo.

Mueller je u srijedu kazao kako napušta Ministarstvo pravosuđa nakon što je zaključio istragu u vezi s Rusijom.

Ponovio je da njegova istraga nije oslobodila Trumpa krivnje za ometanje pravde.

Istaknuti američki demokrati zbog toga traže Trumpov opoziv.

‘Opoziv je prljava, odvratna riječ’

Upitan očekuje li da će biti smijenjen, predsjednik SAD-a rekao je da je opoziv “prljava, prosta, odvratna riječ”.

“Nije bilo kaznenog djela. Nije bilo prijestupa”, ustvrdio je Trump.

Za Muellera je kazao da je njegov pravi protivnik, koji za njega nikad ne bi glasao, te da je njegova istraga bila “veliko maltretiranje”.

“Mislim da je Muller pravi protutrampovac”, rekao je.

U svom prvom javnom obraćanju od početka istrage u svibnju 2017. Mueller je u srijedu poručio da ga je Ministarstvo pravosuđa izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.

“Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti”, rekao je on novinarima i najavio svoju ostavku u tom ministarstvu.

Redigirana inačica Muellerova izvješća objavljena je u travnju, u kojoj je zaključeno da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću. 

Mueller je, također, odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe iako je u izvješću navedeno deset slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.

Demokrati sve glasnije traže opoziv

Brojni demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa traže da se smjesta pokrene postupak Trumpova opoziva nakon što se Bijela kuća oglušila na pozive za suradnju u parlamentarnim istragama, smatrajući da su ti zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima.

Zahtjeva za opozivom sve je više, posebice nakon odbijanja bivšeg odvjetnika Bijele kuće Donalda McGahna da se, unatoč sub poeni Zastupničkog doma, ne pojavi na kongresnom saslušanju.

To je nagnalo mnoge demokrate, koji su ionako naginjali prema ideji pokretanja postupka opoziva, da to sada glasno i izgovore.

No, još je mnogo demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu tome skloni.

Ona smiruje strasti i ističe da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju, koja ima 325 milijuna stanovnika, a bliže se izbori 2020.

Pelosi je kazala da bi to bio politički riskantan potez te da bi pokretanje postupka opoziva podržala jedino uz dvostranačku potporu i uvjerljive dokazne materijale.

Također, iako demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat je taj koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, a njega kontroliraju republikanci.

Izvor: Agencije