Trump dao poklon Bin Salmanu i postavio novi opasan presedan

Trump i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman imaju bliske odnose (EPA)

Prošlog mjeseca, dvopartijska kongresna većina je glasala protiv daljnje američke podrške katastrofalnoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, koja nije uspjela ostvariti ciljeve dok je potpomogla stvaranju najgore humanitarne krize u svijetu, piše Washington Post.

Predsjednik Trump je uložio veto na rezoluciju i sada je udvostručio podršku nudeći bezuvjetnu podršku saudijskom režimu i njenim saveznicima.

State Department je obavijestio Kongres da se poziva na ovlasti za vanredne situacije kako bi zaobišao opoziciju i dovršio 22 sporazuma o oružju sa Saudijskom Arabijom i nekoliko drugih zemalja – uključujući i dodatnu municiju koja je korištena za ubijanje civila u Jemenu.

Taj potez je još jedno Trumpovo kršenje utvrđenih normi, ako ne i zakona, piše Washington Post.

U obavijesti administracije nije pojašnjeno koja “vanredna situacija” omogućava da iskoristi rupu u Zakonu za kontrolu izvoza oružja, koji daje Kongresu ovlasti za nadzor prodaje oružja.

Sporni razlozi

Iako je državni sekretar Mike Pompeo naglasio da postoji potreba da arapske nacije “odvrate i da se odbrane” od Irana, neka od oružja koja se nalaze u sporazumima neće biti dostupna godinama, što znači da nisu relevantna za građanski rat u Jemenu ili za rastuće napetosti u ostatku regije.

Neki od materijala idu u Jordan, koji nije uključen u rat u Jemenu ili negdje drugo.

Taj manevar produžava Trumpov prkos zakonskoj ulozi Kongresa u oblikovanju vanjske politike SAD-a.

Članovi obje stranke su zaustavili prodaju Saudijskoj Arabiji, zbog njenog učestalog i očito namjernog bombardiranja civilnih meta u Jemenu i zbog odbijanja da više zvaničnike drži odgovornim zbog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistvo i raskomadanje novinara i kolumniste Washington Posta, Jamala Khashoggija.

Da bi trajno zaustavio prodaju, Kongres bi morao da usvoji zakon, a Trump je mogao i trebao dozvoliti da se proces pregleda provodi.

Umjesto toga, on je ponovno ignorirao autoritet Kongresa kako bi učinio uslugu saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, koji je pokrenuo intervenciju u Jemenu, kojom predvodi Saudijska Arabija, i koji je, prema navodima CIA-e, vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija.

Opasan presedan

Ranije ove godine Trump nije ispunio zakonsku obavezu da izvijesti Odbor za vanjske odnose Senata u vezi odgovornosti prestolonasljednika za to ubistvo.

Ako se dozvoli da prođe novi poklon krunskom princu, Trump će uspostaviti novi presedan: predsjednici će moći prodavati oružje bilo gdje u svijetu bez nadzora Kongresa tako što će jednostavno proglasiti nespecificiranu vanrednu situaciju.

Čak i Trumpove pristalice i pristalice prodaje oružja Saudijskoj Arabiji trebaju biti zabrinuti zbog ovoga.

Republikanski senator iz Idaha, James E. Risch, predsjedavajući Odbora za vanjske odnose, barem razmišlja o tome: u saopćenju, on je kazao da “razmatra i analizira pravnu opravdanost ovog poteza i povezanih implikacija”.

Gospodin Risch ima spreman lijek: on može dozvoliti glasanje u njegovom odboru o zakonu za blokadu prodaja dok saudijski režim ne obustavi bombardiranja u Jemenu i dok ne ispuni druge osnovne uvjete, uključujući oslobađanje aktivistica za ženska prava koje su zatvorene i mučene. Kongres ima obavezu obuzdati Trumpov bezobzirno prihvatanje saudijskog nasilnika, također mora braniti svoje temeljne vanjskopolitičke prerogative.

Vrijeme je za Risch pokaže da li je spreman za taj izazov.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO