Samit u Džedi: Premijer Katara doputovao u Saudijsku Arabiju

'Katar je pružio medicinsku pomoć za više od 20 zemalja širom svijeta', rekao je Al Thani (Arhiva)
'Katar je pružio medicinsku pomoć za više od 20 zemalja širom svijeta', rekao je Al Thani (Arhiva)

Premijer Katara doputovao je u četvrtak u Saudijsku Arabiju na samit čelnika Organizacije za islamsku saradnju, što je prvi kontakt na visokom nivou od početka krize u odnosima dvije zemlje, javili su tamošnji mediji.

Abdullaha bin Nassera bin Halifu Al Thanija dočekali su saudijski zvaničnici, prenosi Beta.

U zaljevskim zemljama izbila je diplomatska kriza 5. juna 2017, kada je Saudijska Arabija, s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, prekinula diplomatske odnose s Katarom.

Te zemlje optužile su Katar za “podršku terorizmu” i bliske veze sa šiitskim Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Katar je odlučno odbacio te optužbe.

Mogućnost katarskog posredovanja

Samit u Džedi trajat će tri dana, a sazvao ga je saudijski kralj Salman nakon nedavnih napada na naftnu infrastrukturu i tankere u Zaljevu, za šta Rijad odgovornim smatra Iran.

Saudijska Arabija optužila je Iran da je naručio napade dronom na naftne pumpe u Kraljevini, za šta su odgovornost preuzeli pobunjeni Husi iz Jemena, koji u toj zemlji vode borbe protiv koalicije u kojoj su Saudijska Arabija i UAE.

Sjedinjene Američke Države smatraju Iran odgovornim i za sabotažu na tankerima u blizini obale UAE-a, što Teheran odbacuje.

Analitičari kažu da će hitni samit biti i prilika da se vidi hoće li Saudijci prihvatiti posredovanje Katara u rješavanju nesuglasica, kao što to radi SAD.

Ranije ovog mjeseca Al Jazeera je izvijestila da je katarski ministar vanjskih poslova u Teheranu obavio razgovore s iranskim kolegom, u cilju spuštanja tenzija u Zaljevu.

“Washington polaže mnogo na Dohu kako bi se eskalacija tenzija s Teheranom zaustavila, ali je pitanje mogu li se Saudijska Arabija i naročito UAE složiti s time”, rekao je za Al Jazeeru Andreas Krieg s Kraljevskog koledža u Londonu.

Najveća američka vojna baza u regiji

“Činjenica da je kralj Salman direktno kontaktirao s katarskim emirom vodi na zaključak da je tenzije s Iranom Rijad shvatio vrlo ozbiljno. Moguće je da je Kraljevina spremna na neuobičajen konsenzus zbog pogoršanja odnosa s Iranom”, dodao je on.

Salman je pozvao u Meku katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija, čija je država domaćin najvećoj američkoj vojnoj bazi u regiji.

Katar je, pak, objavio da će Dohu predstavljati premijer Abdullah bin Nasser Al Thani, koji je najviši zvaničnik koji je posjetio Saudijsku Arabiju od uvođenja blokade.

Irak i Oman, koji također održavaju dobre odnose i s Teheranom i s Washingtonom, tvrde da rade na smirivanju tenzija u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO