Samit u Džedi: Premijer Katara doputovao u Saudijsku Arabiju

'Katar je pružio medicinsku pomoć za više od 20 zemalja širom svijeta', rekao je Al Thani (Arhiva)

Premijer Katara doputovao je u četvrtak u Saudijsku Arabiju na samit čelnika Organizacije za islamsku saradnju, što je prvi kontakt na visokom nivou od početka krize u odnosima dvije zemlje, javili su tamošnji mediji.

Abdullaha bin Nassera bin Halifu Al Thanija dočekali su saudijski zvaničnici, prenosi Beta.

U zaljevskim zemljama izbila je diplomatska kriza 5. juna 2017, kada je Saudijska Arabija, s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, prekinula diplomatske odnose s Katarom.

Te zemlje optužile su Katar za “podršku terorizmu” i bliske veze sa šiitskim Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Katar je odlučno odbacio te optužbe.

Mogućnost katarskog posredovanja

Samit u Džedi trajat će tri dana, a sazvao ga je saudijski kralj Salman nakon nedavnih napada na naftnu infrastrukturu i tankere u Zaljevu, za šta Rijad odgovornim smatra Iran.

Saudijska Arabija optužila je Iran da je naručio napade dronom na naftne pumpe u Kraljevini, za šta su odgovornost preuzeli pobunjeni Husi iz Jemena, koji u toj zemlji vode borbe protiv koalicije u kojoj su Saudijska Arabija i UAE.

Sjedinjene Američke Države smatraju Iran odgovornim i za sabotažu na tankerima u blizini obale UAE-a, što Teheran odbacuje.

Analitičari kažu da će hitni samit biti i prilika da se vidi hoće li Saudijci prihvatiti posredovanje Katara u rješavanju nesuglasica, kao što to radi SAD.

Ranije ovog mjeseca Al Jazeera je izvijestila da je katarski ministar vanjskih poslova u Teheranu obavio razgovore s iranskim kolegom, u cilju spuštanja tenzija u Zaljevu.

“Washington polaže mnogo na Dohu kako bi se eskalacija tenzija s Teheranom zaustavila, ali je pitanje mogu li se Saudijska Arabija i naročito UAE složiti s time”, rekao je za Al Jazeeru Andreas Krieg s Kraljevskog koledža u Londonu.

Najveća američka vojna baza u regiji

“Činjenica da je kralj Salman direktno kontaktirao s katarskim emirom vodi na zaključak da je tenzije s Iranom Rijad shvatio vrlo ozbiljno. Moguće je da je Kraljevina spremna na neuobičajen konsenzus zbog pogoršanja odnosa s Iranom”, dodao je on.

Salman je pozvao u Meku katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija, čija je država domaćin najvećoj američkoj vojnoj bazi u regiji.

Katar je, pak, objavio da će Dohu predstavljati premijer Abdullah bin Nasser Al Thani, koji je najviši zvaničnik koji je posjetio Saudijsku Arabiju od uvođenja blokade.

Irak i Oman, koji također održavaju dobre odnose i s Teheranom i s Washingtonom, tvrde da rade na smirivanju tenzija u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije