SAD razmatra obustavu obuke turskih pilota na F-35

SAD je saopćio da Turska ne može imati sistem S-400 i istovremeno biti u programu borbenih aviona F-35 (EPA)

Sjedinjene Američke Države razmatraju da obustave obuku turskih pilota na naprednim borbenim avionima F-35 zbog toga što Ankara nastavlja sa planovima za kupovinu ruskog raketnog odbrambenog sistema uprkos prigovorima Vašingtona, otkrivaju izvori za Rojters.

Turska i SAD, dva NATO saveznika, mesecima raspravljaju o odluci Ankare da kupi ruski sistem protivraketne odbrane S-400, za koji Vašington kaže da je nespojiv sa odbrambenom mrežom NATO-a i da bi predstavljao pretnju američkim borbenim avionima F-35, koje Turska takođe namerava da kupi.

Dva izvora, koji su upoznati sa ulogom Turske u programu proizvodnje američkih aviona F-35 i koji su govorili pod uslovom anonimnosti, kažu da još nije doneta konačna odluka o obustavi obuke turskih pilota.

Obuka turskih vojnika u SAD-u i Rusiji

Rasprave su usledile nakon znakova da Turska nastavlja sa procesom kupovine sistema S-400.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je 22. maja da se tursko vojno osoblje obučava u Rusiji za korišćenje sistema S-400, kao i da će rusko vojno osoblje možda doći u Tursku.

Turski piloti takođe se obučavaju u aviobazi Luk u Arizoni.

Nije bilo jasno da li će odluka o obustavi njihove obuke značiti da će morati da napuste zemlju ili će im biti dopušteno da ostanu u bazi dok se ne donese konačna odluka o budućnosti Turske u programu F-35.

Sjedinjene Američke Države jasno su saopštile da Turska ne može da ima sistem S-400 i istovremeno bude u programu borbenih aviona F-35, čiji je proizvođač kompanija Lokid Martin.

Ako bi Turska bila uklonjena iz programa, to bi bila jedna od najznačajnijih pukotina u odnosima između dvoje saveznika u novijoj istoriji, kažu stručnjaci.

Izvor: Agencije