Modi položio zakletvu za drugi mandat premijera Indije

Modi se suočava s gorućim izazovima među kojima su usporavanje ekonomskog rasta i stopa nezaposlenosti od 6,2 posto

 (EPA)
Modi se suočava s gorućim izazovima među kojima su usporavanje ekonomskog rasta i stopa nezaposlenosti od 6,2 posto (EPA)

Narendra Modi danas je položio zakletvu započinjući drugi mandat kao premijer Indije nakon uvjerljive izborne pobjede njegove hinduističke nacionalističke stranke u zemlji od 1,3 milijarde ljudi koji traže brze ekonomske promjene.

Kako piše Tanjug, ceremoniju zakletve Modija i njegovog kabineta predvodio je predsjednik Indije Ram Nat Kovind.

U novoj vladi neće biti ministrica vanjskih poslova Sushma Svaraj i ministar finansija Arun Jaitley koji je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. 

Očekuje se da će danas biti objavljenja imena svih ministara u novoj vladi, među kojima će biti i novi ministar Amit Shah, koji je i predsjednik vladajuće Indijske narodne partije (BJP) od 2014. godine.

Modijeva BJP stranka osvojila je 303 mjesta u parlamentu koji broji 542 zastupnika, dajući mu ogromnu vlast.

Pakistanski premijer nije pozvan

AP ukazuje da se Modi, ipak, suočava s gorućim izazovima među kojima je i usporavanje ekonomskog rasta, stopa nezaposlenosti od 6,2 posto, kao i niske cijene poljoprivrednih proizvoda koje štete farmerima.

Opoziciona Kongresna stranka, koja je dominirala indijskom politikom od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije u 1947, osvojila je svega 52 mjesta. 

Njeni ključni lideri, Sonia Gandi i Rahul Gandhi, prisustvovali su današnjoj ceremoniji u predsjedničkoj palati.

Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko visokih delegacija iz južne i jugoistočne Azije u okviru Modijevih napora da stvori ekonomsko partnerstvo u regiji.

Modi nije pozvao pakistanskog premijera Imran Khana, što ukazuje na i dalje napete odnose dvije nuklerne sile, dodaje AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Premijer Indije Narendra Modi na putu je da osvoji još jedan mandat na najvećim izborima na svijetu. Prema prvim rezultatima, njegova Indijska narodna stranka ima apsolutnu većinu. Modi se javio putem Twittera i obećao da će izgraditi snažnu Indiju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO