Kina optužuje SAD za ekonomski terorizam

Napetost je povećana poslije nedavne Trumpove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huawei stavi na crnu listu nacionalne sigurnost (EPA)
Napetost je povećana poslije nedavne Trumpove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huawei stavi na crnu listu nacionalne sigurnost (EPA)

Kina je saopćila da bilateralni trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump predstavlja “ekonomski terorizam”.

“Ovo namjerno podsticanje trgovinskog spora predstavlja ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam i čisto ekonomsko maltretiranje”, rekao je kineski zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Hanhui na konferenciji za novinare. 

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe, prenosi Tanjug.

Rast tenzija

Tenzije su porasle početkom maja kada je Trump odlučio da uvede dodatnu carinu na više od 200 milijardi dolara kineske robe.

Trump je također naložio pokretanje procedure o uvođenju carine na skoro sav uvoz kineske robe.

Napetost je dalje povećana posle nedavne Trumpove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huawei stavi na crnu listu nacionalne sigurnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Kineski tehnološki div Huawei pokrenuo je pravnu borbu protiv američkih sankcija. Podnio je tužbu protiv odluke o zabrani poslovanja, jer je smatra neustavnom. Američkim saveznim tijelima i njihovim ugovaračima zabranjena je upotreba uređaja i opreme Huaweija zbog, kako se navodi, nacionalne sigurnosti.

Glavne tehnološke kompanije razmišljaju o narednim koracima nakon što je Donald Trump stavio kineskog tehnološkog diva Huawei i 70 firmi s kojima sarađuje na crnu listu. Odluku je obrazložio brigom za nacionalnu sigurnost. Američki dobavljači još će tri mjeseca moći sarađivati s Huaweijem. Google je objavio da će nastaviti ažurirati svoj softver na postojećim Huaweijevim […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO