Jordanski kralj potvrdio državnost Palestine

Kushner je u Amman stigao iz Maroka s ciljem da dobije podršku za mirovni plan (EPA)

Jordanski kralj Abdullah II bin al-Hussein istakao je potrebu intenziviranja svih napora za postizanje sveobuhvatnog trajnog mira na osnovu rješenja s dvije države, koje garantira uspostavu nezavisne palestinske države u granicama određenim linijom primirja od 4. juna 1967. s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.    

Jordanski kralj izjavio je to prilikom posjete Jareda Kushnera, savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ove sedmice predvodi delegaciju u posjeti nekoliko država na Bliskom istoku kako bi mobilizirao podršku američkom mirovnom planu za Bliski istok, poznatom kao “Sporazum stoljeća”.

Kraljevski hašemitski sud izdao je saopćenje u kojem stoji da je kralj sa svojim gostom razgovarao o najnovijim dešavanjima u regiji, s posebnim osvrtom na napore uložene u rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba.   

Konferencija u Manami

Kushner je u Amman stigao iz Maroka s ciljem da dobije podršku za taj mirovni plan, čiji bi ekonomski dio trebao biti otkriveni krajem juna na konferenciji u Manami u Bahreinu, kojoj neće prisustvovati palestinska strana.

Jordan, kao glavni saveznik Washingtona u regiji, dosad nije otvoreno iznosio svoje stavove vezano za konferenciju o ekonomskim aspektima izraelsko-palestinskog plana koju je Bijela kuća najavila za sljedeći mjesec u Bahreinu.   

Palestinske vlasti već su ranije najavile da neće prisustvovati konferenciji, s tim da su zemlje učesnice još nepoznate, izuzev Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su potvrdili prisustvo.

Kushnera na ovoj turneji prate i američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt, specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook i Kushnerov pomoćnik Avi Berkowitz.

Izvor: Al Jazeera i agencije