Evropski parlament bira nove izvjestioce za Zapadni Balkan

David McAllister ocijenio je da je Srbija napravila napredak (EPA)
David McAllister ocijenio je da je Srbija napravila napredak (EPA)

Dosadašnji izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister najavio je za jesen nova imenovanja u novoizabranom sazivu EP-a u Bruxellesu, uključujući i izbore novih izvjestitelja za pojedine zemlje zapadnog Balkana.

Kaže da je nakon ovih europskih izbora Vanjskopolitički odbor EP-a dobio mnogo novih članova, a da odlaze neki od najiskusnijih kad je riječ o Zapadnom Balkanu, kao što su Eduard Kukan, Knut Fleckenstein, Charles Tannock i Ivo Vajgl.

“Ovo će biti nova generacija europarlamentaraca i nadam se da ćemo naći kolege iz svih članica Europske unije koji su zainteresirani za Zapadni Balkan”, poručio je McAllister, kako prenosi Tanjug.

Za Srbiju još mnogo posla 

Ocijenio je da je u pet godina, koliko je on bio na mjestu izvjestitelja za Srbiju, država napravila napredak na europskom putu.

“Još je mnogo posla ostalo uraditi, posebice u pravosuđu, slobodi medija, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Srbija je posebno napredovala kad je riječ o gospodarskoj stabilnosti, što je donijelo dobrobit njezinim građanima”, ocijenio je on.

McAllister je posebno izdvojio dijalog Srbije i Kosova, naglasivši da taj proces mora biti nastavljen što prije.

Izvor: Agencije


Povezane

Prioritet je provođenje rezultata izbora, uz poštivanje standarda kakvi vrijede u zemljama članicama Evropske unije, kaže šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

29 May 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO