AI o ubijanju i mučenju Rohingya: Niko nas ne može zaštititi

Oružane snage u Mijanmaru i budističke milicije pokrenule su 2017. vojnu kampanju i izvršile brutalne zločine protiv muslimanske manjine u Rakhineu (Reuters)
Oružane snage u Mijanmaru i budističke milicije pokrenule su 2017. vojnu kampanju i izvršile brutalne zločine protiv muslimanske manjine u Rakhineu (Reuters)

Izvještaj Amnesty Internationala pod nazivom “Niko nas ne može zaštititi” otkriva da je vojska Mijanmara počinila nove ratne zločine protiv muslimanske manjine Rohingya u pokrajini Rakhine, na zapadu zemlje.

Najnovija istraga iznosi nove dokaze da vojska provodi vansudska ubistva, mučenja, proizvoljna hapšenja i prisilne nestanke.

Nicholas Bequelin, regionalni direktor AI-ja za istočnu i jugoistočnu Aziju, kaže da ti zločini govore o vojsci koja ne pokazuje kajanje i nikome ne odgovara za teroriziranje civila i namjerno kršenje zakona.

Mijanmarska vojska izvela je vojne operacije u Rakhineu 2017. “protiv pobunjenika”, kako ih je opisala, dok su istražioci Ujedinjenih naroda saopćili da tadašnji zločini protiv Rohingya dosežu razinu genocida.

Kršenja prava i ratni zločini

Novi izvještaj pod naslovom “Niko nas ne može zaštititi” dokumentira kršenja prava i ratne zločine počinjene u Rakhineu.

Izvještaj se zasniva na istraživanju provedenom između januara i maja 2019, koje obuhvata 81 intervju, od čega su 54 obavljena u direktnim razgovorima u martu 2019, a 27 telefonski.

Osim toga, AI je intervjuirao lokalne i međunarodne organizacije, humanitarne službenike, lokalne aktiviste za ljudska prava i novinare koji prate sukob.

Izvještaj, također, obuhvata podatke prikupljene tokom posljednjeg razdoblja, uz brojne fotografije i videozapise koji dokumentiraju ta kršenja.

Vojska Mijanmara od januara provodi nasumične napade protiv Rohingya, što je dovelo do stradanja i ranjavanja desetaka osoba, navodi se u izvještaju.

Također se napominje da se nastavljaju izvoditi vansudska pogubljenja, nasumična hapšenja i mučenja, uz zlostavljanja i otmice.

Brutalni zločini protiv manjine

Amnesty u izvještaju navodi da su neke jedinice mijanmarske vojske odgovorne za smrt velikog broja civila u Rakhineu.

S druge strane, izvještaj je otkrio da su nastavljeni progon hiljada muslimana i zabrana ulaska humanitarnoj pomoći na područja pogođena sukobima.

Snage sigurnosti u Mijanmaru koriste se različitim metodama za ušutkivanje glasova novinara koji kritiziraju vojsku zbog takvog nasilja, piše u izvještaju.

Od 25. augusta 2017. oružane snage u Mijanmaru i budističke milicije pokrenule su vojnu kampanju i počinile brutalne zločine protiv muslimanske manjine u Rakhineu.

Ta kampanja dovela je do raseljavanja približno 90.000 Rohingya u susjedni Bangladeš, gdje žive u veoma teškim uvjetima, dok izvještaji o ljudskim pravima govore da je povratak u trenutnim okolnostima nemoguć.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO