Oslobođena žena optužena za ubistvo polubrata Kim Jong-una

Dvije žene su optužene za tajni dogovor sa četiri državljanina Sjeverne Koreje za ubistvo Kim Jong-nama nervnim agensom (EPA)
Dvije žene su optužene za tajni dogovor sa četiri državljanina Sjeverne Koreje za ubistvo Kim Jong-nama nervnim agensom (EPA)

Vijetnamka Doan Thi Huong, kojoj je suđeno za ubistvo otuđenog polubrata sjevernokorejskog vođe, puštena je iz malezijskog zatvora nakon više od dvije godine.

Advokati Huong rekli su da se očekuje da će ona biti odvedena u imigracionu kancelariju prije nego što se vrati u Vijetnam kasnije u toku dana, prenosi AP.

Huong (30) se izjasnila kao kriva za manju optužbu za nanošenje povrede nakon što su tužioci odbacili optužbu za ubistvo protiv nje. 

Osuđena je na 40 mjeseci zatvora. Indonežanka Siti Aisyah, koja je optužena zajedno sa Huong, puštena je u martu nakon što su tužioci neočekivano povukli optužnicu za ubistvo protiv nje.

Dvije žene su optužene za tajni dogovor sa četiri državljanina Sjeverne Koreje za ubistvo Kim Jong-nama nervnim agensom. Žene su razmazale supstancu po njegovom licu na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpur 13. februara 2017. godine, a rekle su da su mislil da učestvuju u bezazlenoj šali za TV emisiju.

Četiri osumnjičena iz Sjeverne Koreje pobjegla su iz Malezije istog dana kada je Kim ubijen.

Političko ubistvo

Sudija Visokog suda prošlog augusta zaključio je da postoji dovoljno dokaza da su Aisyah, Huong i četiri državljanina Sjeverne Koreje u “dobro planiranoj zavjeri” ubili Kima i pozvao je dvije žene da iznesu svoju odbranu.

Advokati žena su rekli da su one bile pijuni u političkom ubistvu s jasnim vezama sa ambasadom Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru, i da tužilaštvo nije dokazalo da su imale bilo kakvu namjeru da ubiju. Namjera je ključna za optužbu za ubistvo prema malezijskom zakonu.

Kim Jong-nam je bio najstariji sin u sadašnjoj generaciji vladajuće porodice Sjeverne Koreje. Godinama je živio u inostranstvu, ali je mogao biti viđen kao prijetnja vladavini Kim Jong-una.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO