Mediji: Obratite pažnju na ono što SAD čini Iranu

Američki regionalni saveznici Izrael, S. Arabija i UAE pozdravili su američku kampanju maksimalnog pritiska (Reuters)
Američki regionalni saveznici Izrael, S. Arabija i UAE pozdravili su američku kampanju maksimalnog pritiska (Reuters)

Iran je jedna od zemalja koja se trenutno suočava s najtežim sankcijama na svijetu. I pored toga, SAD nastavlja pooštravati sankcije Iranu s namjerom da promijeni njeno ponašanje, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, a ne kako bi “promijenili režim u toj zemlji”.

U međuvremenu, svijet čeka na reakciju Irana i druge posljedice napetosti između dvije strane.  

Američki list The Atlantic objavio je analizu autorice Kathy Gilsinan koja razmatra slijed američkih sankcija protiv Irana otkako se Washington povukao iz nuklearnoga sporazuma prošle godine pa sve do sada. Također se bavi pitanjem reakcija Irana koje bi se mogle očekivati, kao i određivanjem strana kojima takve napetosti idu u korist ili nanose štetu.    

Reakcija Irana

Gilsinan navodi: “Reakcija Irana se do sada svodila samo na razmetanje i prijetnje povlačenjem iz nukleranog sporazuma, što bi moglo značiti ponovno pokretanje programa nukleranog naoružanja. Iran je, također, prijetio i zatvaranjem Hormuškog moreuza, ključnog tranzitnog koridora za svjetsku trgovinu naftom. Bolton je za takav potez rekao da je neprihvatljiv, implicirajući da bi to SAD moglo potaknuti na vojni odgovor”.

Autorica dodaje kako postoje pokazatelji promjene ponašanja koji su potrebni, pa je tako ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif iznio ideju o razmjeni zarobljenika tokom nedavne posjete New Yorku.

Također je napisala da su sankcije imale veliki utjecaj na iransku ekonomiju i na podršku koju ova zemlja pruža svojim opunomoćenicima u Siriji, Libanu i Jemenu. Međutim, nema jasnih naznaka da su sankcije ozbiljno naštetile aktivnostima iranske Revolucionarne garde, kazala je. 

Međunarodne kompanije žale se na izgubljene mogućnosti ulaganja u Iran, s tim da su se američka predviđanja da globalna tržišta nafte mogu nositi s trenutnim previranjima bez povećanja cijena nafte do sada pokazala ispravnim, navela je Gilsinan.  

Ko dobija?

Američki regionalni saveznici Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravili su američku kampanju maksimalnog pritiska, smatrajući je važnom za njihovu vlastitu sigurnost. Također, proizvođači nafte u Zaljevu mogli bi imati i komercijalnu korist ako uspiju prodati veće količine svoje nafte čime bi nadoknadili manjak iz Irana.

Drugi dobitnici, smatra autorica, bili bi Trumpova administracija, krijumčari i advokati. Dodaje da Washington možda neće dobiti odgovor na 12 zahtjeva koje je Iranu postavio američki državni sekretar Mike Pompeo, ali će u isto vrijeme biti sretan da liši iranski režim novca.

Američki zvaničnici smatraju da se uskraćivanjem svakog dolara Iranu režim ove zemlje sprečava da troši na ‘terorizam’ ili rakete.    

Uprkos tome što Iran ima dugogodišnje iskustvo u pronalaženju načina da izbjegne američke sankcije, poput sakrivanja novca koji dobije ilegalnim prodajama posredstvom kompanija Revolucionarne garde, kako se sankcije budu povećavale i komplicirale tako će se povećavati i iransko pridržavanje američkih zahtjeva, ukazala je Gilsinan.  

Izvor: Agencije  


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO