Lokalni izbori: Birači kaznili konzervativce, ali i laburiste

Glasalo se za više od 8.000 mjesta u engleskim vijećima (EPA)
Glasalo se za više od 8.000 mjesta u engleskim vijećima (EPA)

Engleski birači iskoristili su lokalne izbore kako bi kaznili vladajuće konzervativce, ali i opozicijske laburiste, zbog zastoja oko Brexita, pokazali su nepotpuni rezultati u petak.

Konzervativna stranka izgubila je 212 vijećnika, a Laburistička 54, pošto su objavljeni rezultati nešto manje od trećine glasanja za lokalna vijeća, navodi BBC. Liberalno demokratska stranka dobila je 145 vijećnika.

Glasalo se za više od 8.000 mjesta u engleskim vijećima, administrativnim tijelima odgovornim za svakodnevne odluke o lokalnoj politici od obrazovanja do zbrinjavanja otpada. Potpuni rezultati bit će objavljeni kasnije u petak.

Novi rok

Velika Britanija trebala je napustiti EU 29. marta, ali sporazum premijerke Therese May o povlačenju nije prihvatio parlament.

Sada je nejasno kada će doći do Brexita, ako do njega uopće dođe, ali je trenutni krajnji rok 31. oktobra.

Evropska unija je na vanrednom samitu pristala odgoditi Brexit za još šest i po mjeseci, a May pokušava s laburistima postići dogovor kako bi njen sporazum s EU-om dobio zeleno svjetlo britanskog Parlamenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Šestomjesečnom odgodom izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, barem je nakratko popustila napetost zbog neizvjesnosti cijelog procesa. Jedno od spornih pitanja u vezi s Brexitom je granica Sjeverne Irske i Republike Irske. Sve strane ističu da im je cilj spriječiti ponovno uspostavljanje granice. Međutim, mnogi u Sjevernoj Irskoj u to nisu uvjereni.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO