Le Drian: Evropa neće dozvoliti da je Brexit uvuče u svoj vrtlog

Iranski zvaničnici su objavili da će Teheran poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma (EPA)
Iranski zvaničnici su objavili da će Teheran poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma (EPA)

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian ocijenio je u Firenci da Evropa ne može da prihvati da je istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Brexit) uvuče u vrtlog.

“I dalje sa Britancima tražimo najbolje rješenje ali ne možemo da prihvatimo da Brexit uvuče cijelu Evropsku uniju u svoj vrtlog”, rekao je Le Drian koji u Firenci učestvuje na godišnjoj konferenciji o Uniji.

Francuski ministar je dodao da nije riječ o usvajanju bilo kakvog “kaznenog stava” prema Velikoj Britaniji, već je odgovornost EU da djeluje na taj način da odlazak te zemlje ne oslabi kapacitete Unije u donošenju odluka, prenosi Beta.

Lažna obećanja

Prema njegovim riječima, britanski narod osjeća “iza laži i lažnih obećanja”, neizvjesnost i strah za budućnost, a Velika Britanija treba da bude odgovorna za svoju “bolnu odluku”.

Le Drian je rekao da rastući populizam u Evropi treba shvatiti kao simptom duboke slabosti i jaza između institucija i građana, čime se stvara nejednakost u društvu.

“Prijetnje terorizma, mogući trgovinski rat, klimatske promjene i briga o razvoju digitalizacije predstavljaju elemente zabrinutosti. Odbacivanje tih zabrinutosti i povlačenje u sebe ne predstavljaju rješenje problema, već oduzimanje oruđa koji nam je najpotrebniji u suočavanju s tim izazovima”, rekao je francuski ministar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO