Kushner: Mirovni prijedlog za Bliski istok dobra polazna tačka

Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner

 (EPA)
Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner (EPA)

Savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner, glavni američki dužnosnik za izraelsko-palestinske mirovne napore, izjavio je da će mirovni prijedlog za Bliski istok na kojem radi biti dobra polazna tačka za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Kushner, koji je i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, već dvije godine radi na mirovnom planu, a očekuje se da će objaviti svoje prijedloge u junu nakon ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

“Sastavljamo rješenje za koje vjerujemo da je dobra polazna tačka za politička pitanja, a zatim i nacrt onoga što se može učiniti kako bi se tim ljudima pomoglo da počnu bolje živjeti”, rekao je Kushner Institutu za blisko-istočnu politiku u Washingtonu.

“Dobio sam zadatak pokušati pronaći rješenje za obje strane, pa ću predložiti okvir za koji mislim da je realan i da će se moći provesti”, rekao je Kushner.

Prijedlog, koji je u proteklih 18 mjeseci bio odgađan zbog niza razloga, ima dvije glavne komponente – politički dio koji se bavi ključnim pitanjima, kao što je status Jerusalema, i ekonomski dio koji ima za cilj pomoći Palestincima da ojačaju svoju ekonomiju.

Kushner, koji je radio na planu s američkim izaslanikom za Bliski istok Jasonom Greenblattom, kaže kako prijedlog nije pokušaj nametanja američke volje regiji. Nije rekao predviđa li taj prijedlog rješenje s dvije države, što je bio cilj prošlih mirovnih napora.

Naselja na Zapadnoj obali

Palestinci su izrazili skepticizam u vezi napora Trumpovog zeta, a arapski dužnosnici i analitičari vjeruju da će plan biti izrazito proizraelski budući da je Trumpova administracija zauzela čvrst stav prema Palestincima, ukidajući im pomoć i zatvarajući Ured PLO-a u Washingtonu.

Greenblatt je rekao kako američki pregovarači očekuju da će i Izraelci i Palestinci biti kritični prema nekim dijelovima plana.

Na pitanje o obećanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, Kushner je rekao da će se o tome razgovarati nakon formiranja nove izraelske vlade. Netanyahu je zadužen za formiranje nove vlade nakon pobjede na izborima održanim 9. aprila.

“Nadam se da će obje strane razmisliti o prijedlogu prije nego što poduzmu bilo kakve jednostrane korake”, kazao je Kushner dodajući kako nije s Netanyahuom razgovarao o problemu aneksije jevrejskih naselja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO