Erdogan: Evropa danas uživa u miru zahvaljujući Turskoj

Recep Tayyip Erdogan
Sistem S-400 će u potpunosti biti raspoređen i funkcionalan do aprila 2020. godine, kaže Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da evropske zemlje svoje današnje blagostanje duguju Turskoj, koja je ugostila četiri miliona izbjeglica, javlja Anadolija.

U obraćanju na ceremoniji u Istanbulskom kongresnom centru, Erdogan je istakao da Turska nije dobila dovoljnu podršku u svojim naporima da uspostavi mir u Siriji.

Naglasio je i kako njegova zemlja neće dozvoliti da u Siriji preostane bilo kakva prijetnja po Tursku.

Dodao je da će Turska u svakom slučaju nastaviti borbu sve dok cijela Sirija ne bude pod kontrolom, kako je kazao, njenih stvarnih vlasnika, sirijskog naroda.

Istakao je i kako je svaki ekonomski i politički potez protiv nezavisnosti Turske osuđen na propast.

Milijarde za sirijske izbjeglice

Ombudsman Turske Seref Malkoc izjavio je koncem prošle godine da ta zemlja već godinama pruža veliku pomoć izbjeglicama iz Sirije.

“Turska u tom pogledu spašava dostojanstvo svijeta i na neki način predstavlja savjest čovječanstva”, rekao je on.

Istakao je da je Turska za izbjeglice iz Sirije i Iraka “sigurna luka”, podsjetivši da se u njegovoj zemlji trenutno nalazi približno 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.

“Oni su se saživjeli s turskim narodom. Turski narod s njima dijeli hljeb i vodu”, kazao je Malkoc, dodajući da su im u Turskoj osigurana osnovna prava, poput zdravstva i obrazovanja.

“Troškovi koje je Turska podnijela za izbjeglice iz Sirije iznose 30 milijardi dolara. Zašto to radimo? Jer je potrebno u ime humanosti. Turska time predstavlja i ponos čovječanstva”, rekao je ombudsman Turske.

Izvor: Agencije