Ciklon Fani pogodio indijsku obalu, evakuirano milion ljudi

Jaki vjetrovi iščupali su drveća i električne stupove u glavnom gradu Odishe (EPA)
Jaki vjetrovi iščupali su drveća i električne stupove u glavnom gradu Odishe (EPA)

Ciklon Fani udario je obalna područja istočne Indije u petak, uz obilnu kišu i vjetrove snage do 200 kilometara na sat, ali zasad nema izvještaja o stradanjima na područjima s kojih je evakuirano milion ljudi.

Danima je rasla snaga ciklona u sjevernim dijelovima Bengalskog zaljeva, prije nego što je udario obalu savezne države Odishe oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, rekao je državni Indijski metereološki odjel (IMD).

Država je evakuirala, u posljednja 24 sata, više od milion ljudi iz najranjivijih mjesta uz nisku obalu, rekao je premijer Odishe Naveen Patnaik na Twitteru.

Skoro 60 kilometara od obale, jaki vjetrovi iščupali su drveća i električne stupove u glavnom gradu pogođene savezne države.

Škole i fakulteti u Odishi su također prekinuli s radom. Stotine pripadnika timova za spašavanje raspoređeno je u Odishi, a liječnicima i drugom medicinskom osoblju rečeno je da odgode godišnje odmore do 15. maja.

Susjedni Zapadni Bengal je također odlučio zatvoriti aerodrom u glavnom gradu Kolkati.

Hiljade žrtava

Indijska sezona ciklona može trajati od aprila do decembra, popraćena snažnim olujama koje pogađaju obalne gradove i uzrokuju ljudske žrtve, nanose štetu usjevima i imovini u Indiji te u susjednom Bangladešu.

Tehnološki napredak pomogao je metereolozima u predviđanju te su vlasti postale puno bolje u pripremama za snažne oluje i u smanjivanju broja žrtava.

Super-ciklon je trideset sati harao obalom Odishe 1999. godine, ubivši pritom 10.000 ljudi, dok je 2013. masovna evakuacija gotovo milion ljudi, vjerovatno spasila hiljade života.

Cikloni obično gube snagu prelaskom na kopno.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Mozambika je pozvala stanovnike da se presele na više predjele dok se jaka kiša kreće prema sjeveru. To su učinili nakon što je prethodnih sedmica drugi ciklon pogodio zemlju. Za sada je poznato da je 38 osoba stradalo, a humanitarni radnici ističu da su cijela sela uništena. Također se upozorava na nove veće poplave. […]

Na jugu Afrike počela je podjela pomoći najugroženijima, nakon što je otvorena cesta koji povezuje Mozambik sa susjednim Malavijem, Zambijom i Zimbabveom. Većina saobraćajnica uništena je prošle sedmice u oluji i poplavama koje je izazvao ciklon Idai.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO