Austrijski kancelar želi novi Lisabonski ugovor

Kurz smatra ključnim da novo evropsko vodstvo na jesen započne reformu Unije (EPA)
Kurz smatra ključnim da novo evropsko vodstvo na jesen započne reformu Unije (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je na pregovore o novom sporazumu o Evropskoj uniji koji bi zamijenio onaj iz Lisabona za koji smatra da nije “više prilagođen” izazovima koji stoje pred članicama Saveza. 

Nakon usvajanja Lisabonskog ugovora 2007. Evropska unija se suočila s “krizom eura, dužničkom, migracijskom i klimatskom krizom te haosom oko Brexita”, kazao je Kurz tri sedmice prije izbora za Evropski parlament. 

U tom kontekstu je potreban “novi ugovor o EU-u jer trenutni više nije odgovarajući”, istaknuo je u razgovoru objavljenom u nekoliko austrijskih medija.

Kurz, koji već dugo zagovara veću supsidijarnost unutar EU-a, smatra kako bi se Unija trebala više usredotočiti na svoju vanjsku i sigurnosnu politiku, no bez uspostavljanja evropske vojske.

Smanjiti broj EU povjerenika

Austrijski kancelar želi i reformu evropskih zakona o konkurentnosti kako bi se evropske tvrtke “mogle bez prepreka natjecati s međunarodnim prvacima”.  

Kurz zagovara i “jasnije sankcije protiv članica koje se zadužuju, koje ne registriraju i puštaju migrante da prođu, kao i za one koji ugrožavaju vladavinu prava i liberalnu demokraciju”. 

“Imamo mnoga pravila koja se ne provode jer prihvaćamo iznimke ili odvraćamo pogled”. 

Austrijski kancelar želi smanjiti broj evropskih povjerenika iako bi to značilo da u Komisiji neće sjediti državljani svih članica. S jednim predstavnikom po državi “danas ima više povjerenika nego područja odgovornosti”. 

Zagovara i da sjedište Evropskog parlamenta bude samo u Bruxellesu, a ne i u Strasbourgu, što Pariz odbija. 

Reforma unije

Kurz smatra ključnim da novo evropsko vodstvo na jesen započne reformu Unije. 

“Važno je da što je prije moguće nakon izbora nemamo samo druge ljude, nego i iz temelja novi smjer”. 

Kurz je na vlasti u Austriji od decembra 2017., u koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom. No na evropskoj razini “desni populisti ne mogu biti saveznici”, istaknuo je. 

“Trebamo snažnu politiku na centru”, zaključio je austrijski kancelar čija je Narodna stranka (OeVP) dio političke obitelji evropskih narodnjaka (EPP). 

Izvor: Agencije


Povezane

Danska najavila da će biti posrednik između zemalja eurozone i onih članica koje su izvan toga kluba u rješavanju najveće krize u historiji Evropske unije.

01 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO