Afganistansko vijeće završeno pozivom na mir s talibanima

Vijeće je okupilo više od 3.200 političara, plemenskih starješina, istaknutih ličnosti i drugih, kako bi postigli zajedničku strategiju za buduće pregovore sa talibanima (EPA)

Veliko vijeće Afganistana, koje je sazvao predsjednik Ashraf Ghani, završilo se u petak pozivom na mir sa talibanima i obećanjem predsjednika da će osloboditi 175 talibanskih zarobljenika pred Ramazan, islamski sveti mjesec koji počinje sljedeće sedmice.

Vijeće poznato pod nazivom Loya Jirga okupilo je više od 3.200 političara, plemenskih starješina, istaknutih ličnosti i drugih, kako bi postigli zajedničku strategiju za buduće pregovore sa talibanima, prenio je AP.

“Želim da kažem talibanima da je izbor sada u njihovim rukama”, rekao je Ghani na ceremoniji zatvaranja u Kabulu i dodao da je sada na njih red da pokažu šta žele da urade, prenosi Tanjug.

Stav talibana

Ghani je rekao da je poruka petodnevnog okupljanja bila jasna – Afganistanci žele mir i ponudili su prekid vatre, iako je naglasio da to neće biti jednostrano.

U saopćenju koje je u petak objavljeno, talibani su odbacili prekid vatre, rekavši da će se napadi nastaviti tokom Ramazana, ali i da su borci vrlo oprezni prema civilima tokom bilo koje operacije.

Oni su odbacili prijedloge o prekidu vatre rekavši da prvo moraju sa se povuku iz zemlje trupe Sjedinjenih Američkih Država i NATO.

Izvor: Agencije