Premijer Katara na samitu u Saudijskoj Arabiji za vrijeme blokade

Izvor s visokog nivoa za Al Jazeeru je otkrio da će susret šeika Abdullaha i vodećih osoba Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i drugih država biti održan u petak (EPA)
Izvor s visokog nivoa za Al Jazeeru je otkrio da će susret šeika Abdullaha i vodećih osoba Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i drugih država biti održan u petak (EPA)

Katarski premjer Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani prisustvovat će Zaljevskom samitu u Meki ovog vikenda, što je jedan od prvih sastanaka na najvišem nivou sa čelnicima država koje su prije gotovo dvije godine nametnule blokadu Kataru.

Izvor s visokog nivoa ekskluzivno je za Al Jazeeru otkrio u srijedu da će susret šeika Abdullaha i vodećih osoba Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i drugih država biti održan na početku samita u petak.

Samit bi se trebao fokusirati na pitanja regionalne sigurnosti i povećanja tenzija između Irana, s jedne, i Sjedinjenih Američkih Država i saveznika iz Zaljeva, s druge strane.

“Činjenica da su Saudijci direktno kontaktirali s katarskim emirom sugerira da su u Rijadu veoma ozbiljno shvatili tenzije s Iranom, tako da je Kraljevina spremna na izgradnju konsenzusa šireg nego obično o tome kako se nositi s Iranom”, rekao je za Al Jazeeru Andreas Krieg sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Poziv saudijskog kralja

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani dobio je poziv saudijskog kralja Salmana da prisustvuje vanrednom samitu Vijeća zaljevske saradnje (GCC) ranije ove sedmice.

U junu 2017. Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su veze s Katarom i toj zaljevskoj državi nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu.

Taj kvartet optužuje Dohu da podržava “terorizam” i zabranjene opozicijske političke pokrete kao što su Muslimanska braća.

Katar kategorično odbija te optužbe kao neosnovane.

Neki posmatrači tumače poziv katarskim čelnicima kao znak da države koje blokiraju državu možda odstupaju od svojih optužbi prema Dohi.

No, drugi navode kako to ostaje da se vidi.

“Mislim da je prerano reći je li odluka o slanju premijera na samit u Saudijsku Arabiju signal nekog oblika novih povezivanja u zaljevskoj blokadi”, izjavio je za Al Jazeeru Kristian Coates Urlichsen s Instituta Baker.

No, on dodaje da bi prisustvo premijera Abdullaha u Meki moglo biti “mjera izgradnje povjerenja, koje bi moglo umanjiti međudržavne napetosti”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO