Evropska komisija: Turska se nastavila udaljavati od EU-a

Evropska unija, EU, Turska, Zastave
Sanchez Amor kaže da treba prevladati nedostatak povjerenja te je pozvao na reforme pravosuđa i politika prema medijima u Turskoj (EPA)

Turska se nastavila udaljavati od Europske unije, poručeno je u ovogodišnjem izvješću Europske komisije o zemljama u procesu pridruživanja, predstavljenom u srijedu, uz ocjenu da su se u Turskoj pogoršali uvjeti u sudovima, zatvorima i gospodarstvu.

Iako Tursku i dalje smatraju bliskim saveznikom na polju sigurnosti, njezina kandidatura za pridruživanje EU-u zamrznuta je zbog “daljnjih ozbiljnih nazadovanja” u polju ljudskih prava, neovisnosti sudstva i stabilne ekonomske politike, navela je Komisija.

To su sve područja koje EU smatra središnjima, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Kaymakci: Nepravedne kritike

“U turskom gospodarstvu nastavljeno je ozbiljno nazadovanje, što vodi prema dubljoj zabrinutosti u vezi s funkcioniranjem tržišne ekonomije u zemlji”, navedeno je u izvješću.

Zaključak je izvješća da se Turska nastavila udaljavati od EU-a i da su pregovori Unije i Turske “efektivno stigli do zastoja”.

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Faruk Kaymakci ocijenio je da izvješće EK-a nije točno procijenilo trenutačnu situaciju u toj zemlji te da nije moguće prihvatiti nepravične kritike.

“Turska će pažljivo uzeti u obzir konstruktivnu kritiku u izvješću”, rekao je Kaymakci.

Izvor: Agencije