Ankara oslobodila naučnika NASA-e

Mike Pompeo, Mevlut Cavusoglu, SAD, Turska
Američki državni sekretar je u oktobru pozvao Tursku da oslobodi Serkana Golgea (EPA)

Turska je u srijedu oslobodila Serkana Golgea, znanstvenika NASA-e, koji ima dvojno američko i tursko državljanstvo, zbog čijeg su se dvogodišnjeg zatočenja pogoršali odnosi između dviju zemalja.

“Pozdravljamo vijest o puštanju Serkana Golgea iz zatvora”, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus novinarima, kako prenosi Hina.

“I dalje ćemo pratiti njegov slučaj”, dodala je i pozvala Tursku da pusti znanstvenika da se što prije vrati kući.

Goelge je zatočen u srpnju 2016. godine, tijekom posjeta domovini, kada je predsjednik Recep Tayip Erdogan zatvarao navodne pobornike imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara tereti da stoji iza pokušaja državnog udara tog mjeseca, a koji živi u SAD-u.

Golge je bio u veljači 2018. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog pripadnosti Gulenovim mrežama, bez obzira na prosvjede Sjedinjenih Američkih Država.

Teška kriza zbog pastora Brunsona

On je opovrgavao optužbe, a kazna mu je bila smanjena na pet godina zatvora.

Turski sud je u listopadu oslobodio drugog Amerikanca, pastora Andrewa Brusnona, čije su zatvaranje i zatim kućni pritvor u Turskoj izazvali tešku krizu između Ankare i Washingtona.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u listopadu prošle godine pozvao Tursku da oslobodi Golgea, nekoliko dana nakon što je Ankara predala evangeličkog pastora Brunsona.

On je to pitanje pokrenuo na susretu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Ankari, gdje se tada sastao s turskim predsjednikom kako bi razgovarali o nestalom, a kasnije je utvrđeno ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO