U četiri brazilska zatvora pronađena 42 mrtva zatvorenika

U zatvor Compay poslana je specijalna policijska jedinica, a istraga uzroka smrti pronađenih zatvorenika još je u toku (EPA)
U zatvor Compay poslana je specijalna policijska jedinica, a istraga uzroka smrti pronađenih zatvorenika još je u toku (EPA)

Mrtva tijela 42 zatvorenika pronađena su u četiri zatvora u sjeverozapadnom dijelu Brazila, samo dan nakon što je 15 zatvorenika smrtno stradalo u međusobnim obračunima, javila je izvještajna agencija Agencia Brazil.

Oba događaja zbila su se u zatvorima u Manausu, glavnom gradu Amazonskog područja, prenosi Hina.

Prema inicijalnim izvještajima, na svim žrtvama pronađenim u ponedjeljak, vidljivi su znakovi gušenja.

Istraga smrti

Nekoliko tijela pronađeno je i u zatvoru Compaj, gdje je u nedjelju ubijeno 15 zatvorenika.

U amazonskim zatvorima povećan je nivo osiguranja.

Nedjeljni sukobi izbili su tokom vremena predviđenog za posjete zatvorenicima, a zatvorenici su se međusobno napadali oružjem iz kućne radinosti. U zatvor Compay poslana je specijalna policijska jedinica, a istraga uzroka smrti pronađenih zatvorenika još je u toku.

U istom zatvoru je još 2017. godine izbio sukob među suprotstavljenim zatvoreničkim grupama, a u njemu je smrtno stradalo 57 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Sukob dvije rivalske bande u zatvoru na sjeveru Brazila pokrenuo je nerede u kojima su život izgubila 33 zatvorenika. Samo šest dana ranije, 56 zatvorenika ubijeno je u neredima u zatvoru u Manausu, takođe na sjeveru zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO