Švedski sud će održati ročište uprkos Assangeovoj bolesti

Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje on odbacuje
Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje on odbacuje

Švedski sud odbacio je zahtjev za odgodom planiranog ročišta o određivanju pritvora u odsutnosti osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u okviru istrage o navodnim silovanjima, izjavio je u utorak branitelj Assangea, prenosi Hina. 

Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje ovaj odbacuje, a ročište je zakazano za 3. lipnja. 

Švedski odvjetnik Per Samuelsson rekao je agenciji Reuters da je u petak posjetio Assangea u britanskom pritvoru, nakon čega je zatražio odgodu ročišta.  

“Jedan od razloga je što je Assangeovo zdravstveno stanje onemogućilo vođenje normalnog razgovora s njim”, rekao je Samuelsson.

Optužbe za silovanje i urotu

Dvije žene optužile su Assangea prije deset godina za seksualni napad, a on je izručenje Švedskoj izbjegao zatraživši azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 2012.

Švedski su istražitelji prije dvije godine odustali od slučaja jer su smatrali da ne može napredovati dok se Assange krije u ekvadorskom veleposlanstvu.

Njegovo izručenje britanskim vlastima dovelo je do ponovnog otvaranja istrage. 

Odluka o otvaranju istrage otvorila je pitanje hoće li Assange biti izručen Švedskoj ili Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga optužuju za urotu protiv države zbog objave povjerljivih podataka.

Assange je nakon sedam godina boravka u veleposlanstvu nedavno uhićen i 1. svibnja osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO