Revolucionarna garda ne plaši se rata sa SAD-om

Iran, Vojska
Iran je obećao da će snažno uzvratiti na ubistvo generala Soleimanija (EPA)

Iranska Revolucionarna garda ne plaši se mogućeg rata sa Sjedinjenim Američkim Državama, poručio je u utorak glasnogovornik tih snaga, general Ramazan Sharif, dodajući da “neprijatelj nije moćniji nego ranije”.

Obraćajući se novinarima, rekao je da Revolucionarna garda ne podržava angažiranje u bilo kakvom ratu, ali ni da ne strahuje od njegovog izbijanja.

Agencija AP ukazuje da su Sharifovi komentari uslijedili u vrijeme porasta napetosti između Washingtona i Teherana nakon što je SAD poslao nosač aviona i bombardere B-52 u Zaljev zbog navodne prijetnje Teherana, koja još nije objašnjena.

Pregovori (ne)mogući

Istovremeno, samo dan nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je moguć sporazum s Iranom o nuklearnom programu te države, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi poručio je da Teheran ne vidi mogućnost za pregovore sa SAD-om, prenosi agencija Reuters.

“Trenutno ne vidimo da ima šansi za pregovore s Amerikom. Iran ne obraća pažnju na riječi. Nama je bitna promjena pristupa i ponašanja”, poručio je Mousavi, a prenosi iranska poluzvanična novinska agencija Fars.

“Iran ima šansu biti sjajna država s istim rukovodstvom. Ne želimo promijeniti režim i želim da to bude jasno. Samo želimo da ne bude nuklearnog oružja”, istakao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije