Revolucionarna garda ne plaši se rata sa SAD-om

Iran je obećao da će snažno uzvratiti na ubistvo generala Soleimanija (EPA)
Iran je obećao da će snažno uzvratiti na ubistvo generala Soleimanija (EPA)

Iranska Revolucionarna garda ne plaši se mogućeg rata sa Sjedinjenim Američkim Državama, poručio je u utorak glasnogovornik tih snaga, general Ramazan Sharif, dodajući da “neprijatelj nije moćniji nego ranije”.

Obraćajući se novinarima, rekao je da Revolucionarna garda ne podržava angažiranje u bilo kakvom ratu, ali ni da ne strahuje od njegovog izbijanja.

Agencija AP ukazuje da su Sharifovi komentari uslijedili u vrijeme porasta napetosti između Washingtona i Teherana nakon što je SAD poslao nosač aviona i bombardere B-52 u Zaljev zbog navodne prijetnje Teherana, koja još nije objašnjena.

Pregovori (ne)mogući

Istovremeno, samo dan nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je moguć sporazum s Iranom o nuklearnom programu te države, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi poručio je da Teheran ne vidi mogućnost za pregovore sa SAD-om, prenosi agencija Reuters.

“Trenutno ne vidimo da ima šansi za pregovore s Amerikom. Iran ne obraća pažnju na riječi. Nama je bitna promjena pristupa i ponašanja”, poručio je Mousavi, a prenosi iranska poluzvanična novinska agencija Fars.

“Iran ima šansu biti sjajna država s istim rukovodstvom. Ne želimo promijeniti režim i želim da to bude jasno. Samo želimo da ne bude nuklearnog oružja”, istakao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO