EU Velikoj Britaniji: Neće biti novih pregovora o Brexitu

EU podsjeća da neće biti novih pregovora (EPA)

Evropska unija neće ponovno pregovarati o prijedlogu sporazuma o Brexitu s kojim se složila britanska premijerka Theresa May, izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, u vrijeme kada raste zabrinutost da bi se nasljednik May mogao sukobiti s Unijom.

“Sastat ću se s Theresom May, ali mislim da sam bio kristalno jasan – neće biti novih pregovora”, rekao je Juncker prije sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu. 

Nakon što je May najavila da će odstupiti, počelo je natjecanje u vladajućoj konzervativnoj stranci za izbor novog premijera koji bi mogao zagovarati odlučniji raskid s EU.

Kandidat za vođu konzervativaca i aktualni ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt rekao je ranije u utorak da o prijedlogu sporazuma o povlačenju koji je s Europskom unijom u studenom dogovorila May treba ponovno pregovarati, dodajući kako bi irski “backstop” mogao biti promijenjen.

Potreban novi tim za pregovore

“Trebamo novi tim za pregovore, a u njemu trebaju biti ne samo vlada, nego i DUP i pripadnici ERG-a. Mislim da bismo trebali imati i nekog iz Škotske i Walesa”, rekao je Hunt koji se, kada je spomenuo ERG, referirao na parlamentarnu skupinu Konzervativne stranke, Europsku istraživačku grupu, čiji se članovi zalažu za izlazak iz EU-a bez sporazuma. 

No, EU podsjeća da neće biti novih pregovora. 

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je kako vjeruje da se povećava rizik izlaska Velike Britanije iz Unije bez sporazuma. 

Izvor: Agencije