Merkel i Macron različito o izboru predsjednika Komisije

Macron želi da izbor predsjednika Komisije ne bude automatski, a Merkel se dopada takav mehanizam (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron ne žele pokazati nesuglasnost u izboru novog predsjednika Evropske komisije, izjavio je neimenovani dužnosnik iz Macronovog kabineta.

Prema njegovim riječima, koje prenosi Reuters, Macron i Merkel žele da se proces završi što prije, a “idealno” tijekom idućeg mjeseca.

Britanska agencija navodi da dvoje lidera, koji su razgovarali telefonom, “imaju pomalo različite poglede kada je riječ o načinu na koji će se birati novi predsjednik Europske komisije”.

Macron je, prema istom izvoru, rekao kancelarski Merkel kako želi da na sastanku u utorak Europsko vijeće da utvrdi mehanizam “vodećeg kandidata” ne bude automatski.

Njemačkoj kancelarki se, međutim, dopada takav mehanizam, navodi Reuters.

Macron želi svoju stranku u izbornom procesu

No, francuski dužnosnik je prenio kako je Macron uvjeren da se većina članica Unije slaže s njim.

“Macron je naveo da kandidati za predsjednika Europske komisije, koje su nominirale stranke s najviše glasova na europskim izborima, legitimni iako izbor novog predsjednika mora odražavati rezultate glasanja”, rekao je dužnosnik.

Dodao je i kako je francuski predsjednik rekao sugovornici da treća po snazi stranačka grupacija u Europskom parlamentu – Liberalni centar, kojem pripada i Macronova stranka – mora biti dio izbornog procesa.

Izvor: Agencije