UN i Vijeće Evrope: Poljuljana ženska prava u svijetu

Žena, Muškarac
Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)

Ženska prava u svijetu, uključujući i Europu, su poljuljana, upozorili su dužnosnici UN-a i Vijeća Europe okupljeni na konferenciji u Strasbourgu.

“Svjedočimo fenomenu stagnacije i srozavanja po pitanju jednakosti spolova“, kazala je Feride Acar, predsjednica skupine stručnjaka Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama.

Otvarajući konferenciju, Acar je upozorila da “pravni instrumenti koji su nam na raspolaganju kako bismo se borili protiv nejednakosti između spolova i nasilja prema ženama, posebice Istanbulska konvencija, često postaju taoci nacionalnih političkih rasprava”, prenosi Hina.

“Žalim zbog lažnih informacija koje pridonose stvaranju pomutnje i stvaraju iracionalne strahove”, kazala je Acar.

‘Jaz’ između zakona i prakse

Francuska, koja je upravo preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe, paneuropske organizacije čije su članice i Rusija,Turska i Azerbajdžan, želi upravo pitanje jednakosti spolova nametnuti kao prioritet svog predsjedanja.

Francuska državna tajnica za jednakost spolova Marlene Schiappa pozvala je na međunarodnu suradnju kako bi se u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad ženama “premostio jaz” između zakona i prakse.

“Ne možemo se boriti niti za jednakost u profesionalnom miljeu između muškaraca i žena niti za mjesto žena u javnom i političkom životu ukoliko se ne borimo protiv rodnog i seksualnog nasilja”, istaknula je Schiappa.

‘Dezinformacijska kampanja’

Na konferenciji je rečeno da je, primjerice, Istanbulsku konvenciju, ratificiralo 34 od 47 zemalja članica Vijeća Europe.

Schiappa je osudila “dezinformacijsku kampanju” o toj konvenciji, posebice u zemljama istočne Europe.

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović je pozvala sve sudionike konferencije da se bore protiv “tih negativnih tendencija” kako bi se na području ženskih prava ostvario napredak.

Izvor: Agencije