Parlament odbio prijedlog Zelenskog o promjeni izbornog sistema

Ukrajina, Parlament, Volodimir Zelenski
Opzicija Volodimiru Zelenskom je snažna u aktuelnom sazivu parlamenta (EPA)

Zastupnici u Parlamentu odbacili su prijedlog novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o izmjeni Izbornog zakona i tako nanijeli udarac njegovim nadama da će u Parlamentu dobiti više svojih pristaša.

Predstavnik Zelenskog u Parlamentu Ruslan Stefančuk optužio je zastupnike da su prekršili sporazum o promjeni Izbornog zakona, za koji je rekao da je dogovoren dan ranije.

“Nadam se da je ostalo još vremena da se Vrhovna Rada prisili da uradi svoj posao”, rekao je Stefančuk, prenosi Tanjug agenciju AP.

Zastupnici su odbili razmatrati prijedlog Zelenskog, a saveznici bivšeg predsjednika Petra Porošenka daju prednost trenutačnom izbornom sustavu, nadajući se da će im to pomoći da zadrže svoja mjesta.

Zelenski: Sistem političkih ucjena

Zelenski je predložio izmjene Izbornog zakona kako bi se idući saziv parlamenta izabrao isključivo na stranačkim listama, tvrdeći da sadašnji način, po kojem se dio zakonodavnog tijela bira po većinskom sustavu, potiče političke ucjene.

Zelenski, 41-godišnji komičar koji je osvojio 73 posto glasova na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, prethodno je ukazom raspustio skupštinu i zakazao izvanredne parlamentarne izbore za 21. srpanj, rekavši da su sadašnji zastupnici previše fokusirani na samobogaćenje te da im nedostaje povjerenje javnosti.

Predsjednik Vrhovne Rade Andrij Parubij osudio je dekret o raspuštanju parlamenta kao neustavan, rekavši da će ga zastupnici osporiti pred sudom.

Pristaše Zelenskog su odbacile takve otužbe, tvrdeći da je parlamentu dugo nedostajala većinska koalicija i da je to legitiman razlog za njezino raspuštanje.

U parlamentu dominiraju protivnici

Parlamentarni izbori su prvobitno bili zakazani za 27. listopad, a to bi Zelenskog suočilo s parlamentom u kojem dominiraju njegovi politički protivnici i onemogućilo bi ga da mjesecima provodi svoj program.

Glavno predizborno obećanje Zelenskog bilo je da će donijeti mir u istočnu Ukrajinu, gdje se Vladine snage pet godina bore protiv separatista koje podržava Rusija, u sukobima u kojima je stradalo najmanje 13.000 ljudi.

Šef predsjednikovog kabineta Andrej Bogdan izjavio je kako je potrebno održati referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, kako bi “narod odlučio”, što je bivši predsjednik Porošenko oštro kritizirao, navodeći da bi referendum “ugrozio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, navodi agencija.

Izvor: Agencije