Nađen brod koji je dovezao posljednje robove u SAD

Nakon Američkog građanskog rata preživjeli sa 'Clotilde' osnovali su naselje Africatown (AP)
Nakon Američkog građanskog rata preživjeli sa 'Clotilde' osnovali su naselje Africatown (AP)

Olupina posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u Sjedinjene Američke Države otkrivena je u američkoj saveznoj državi Alabama, potvrdili su u srijedu istraživači i vlasti.

Brod “Clotilda”, koja je ilegalno dovezao 110 tamnoputih Afrikanaca u Alabamu više od 50 godina nakon što je SAD zabranio uvoz robova 1807. godine, pronađen je u rijeci Mobile u ovom dijelu SAD-a, objavio je institut Smithsonian.

Komisija za historiju Alabame – AHC i podmorski arheolozi iz grupe SEARCH Inc učestvovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku historiju Smithsoniana i Culture’s Slave Wrecks Project – SWP.

“Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune ‘Clotilda'”, navodi se u saopćenju AHC-a.

Nakon dolaska Zapadnoafrikanaca, približno 25 osoba prodano je trgovcima robljem, no većina je ostala u Mobileu u Alabami.

Razgovor o pomirenju i oporavku

Nakon Američkog građanskog rata, preživjeli sa “Clotilde” osnovali su naselje Africatown.

“To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo”, kazao je direktor SWP-a Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

“Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirenju i oporavku”, poručio je on.

Trgovinu robljem SAD je zabranio 25. marta 1807. godine, no zabrana je stupila na snagu tek 1808. godine, a ropstvo je postojalo sve do 1863. godine.

Tada je objavljena Proklamacija o emancipaciji pred kraj Američkog građanskog rata, kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO