Afera Huawei: Kina poziva SAD da ispravi ‘pogrešne poteze’

Američke sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat dvije države na viši nivo (EPA)
Američke sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat dvije države na viši nivo (EPA)

Kina je u četvrtak poručila da SAD mora ispraviti svoje „pogrešne poteze“ da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti nakon što je američki predsjednik Donald Trump stavio Huawei na crni popis, nanijevši mu udarac koji je potresao svjetski opskrbni lanac i srušio vrijednost dionica kompanije jer investitori strahuju od tehnološkog Hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic pridružio se sve većem spisku globalnih kompanija koje su odlučile raskinuti suradnju s Huaweijem, drugim najvećim svjetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti.

Dan prije, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo suradnju s Huaweijem u skladu s američkom blokadom, što bi kineskoj kompaniji moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone.

Huawei koristi ARM-ove nacrte da dizajn procesora koji pokreću njegove pametne telefone.

„Ako SAD želi nastaviti trgovinske pregovore, trebali bi biti iskreni i ispraviti svoje pogrešne poteze. Pregovori se mogu nastaviti samo na osnovi jednakosti i uzajamnog poštovanja“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng, prenosi Hina.

„Pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije s tim u vezi i pripremiti potrebne odgovore“, dodao je.

‘Tehnološki Hladni rat’

SAD optužuje Huawei da radi za Vladu Kine i da ugrožava američku nacionalnu sigurnost, što kineska tvrtka negira.

Trumpova administracija ove sedmice je malo ublažila stav odobrivši Huaweiju dozvolu da kupuje američku robu do 19. avgusta, kako bi se minimalizirala šteta za korisnike.

Japanska Toshiba objavila je da je nastavila slati neku robu Huaweiju nakon što ih je privremeno bila suspendirala kako bi provjerila sadrže li američke komponente.

“Svjedoci smo potencijalnog rekonfiguriranja globalne trgovine kakvu poznajemo od Drugog svjetskog rata… Investitori bi trebali početi razmišljati o tome koliko su im portfelji osjetljivi na šokove u globalnom opskrbnom lancu“, poručio je Peter Garnry iz Saxo Banka, voditelj odjela za investicijske strategije, u noti pod naslovom „Jeste li spremni za tehnološki Hladni rat?“.

Zadnji krug trgovinskih pregovora SAD-a i Kine završio je 10. maja, na dan kada je Trump ponovo povisio carine na kinesku robu vrijednu 200 milijarda dolara i najavio podizanje carina na cjelokupan kineski uvoz.

Kina je uzvratila carinama na uvoz iz SAD-a, no sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat na viši nivo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO