U Pakistanu virusom HIV-a zaražene stotine djece

Slična epidemija virusa u to regiji pojavila se i 2016. godine, kada je zaražena 1.521 osoba (AP)
Slična epidemija virusa u to regiji pojavila se i 2016. godine, kada je zaražena 1.521 osoba (AP)

U pakistanskom gradu Ratodero nedavno je ustanovljeno da je nekoliko stotina dece zaraženo virusom HIV-a, ali način na koji je do toga došlo nije poznat.

Prvi znak da nešto nije u redu sa decom pojavio se u februaru ove godine, kada su roditelji masovno dovodili decu kod doktora žaleći se da deca ne mogu da prestanu da se tresu od groznice, prenose agencije.

Nakon analize krvi, ustanovljeno je da su deca zaražena virusom HIV-a, ali niko nije mogao da kaže kako.

“Do 24. aprila 15 dece je bilo pozitivno na virus, iako niko od roditelja nije nosilac virusa”, rekao je doktor u bolnici.

Doktorka Fatima Mir smatra da su deca na tri načina mogla da se zaraze – preko majčinog mleka, transfuzije ili zaraženih hirurških instrumenata ili igala.

Više od 600 zaraženih

Kako je rekla, budući da je u većini slučajeva majka bila negativna, bilo je malo transfuzija, jedino objašnjenje ostaje korišćenje zaražene igle u lokalnim klinikama.

Do sada je u tom mestu testirano 18.418 osoba od 25. aprila, a do sada se pokazalo da je najmanje 607 od njih zaraženo, od čega su tri četvrtine deca uzrasta od jednog meseca do 15 godina.

Ono što iznenađuje jeste da to nije prvi put da se epidemija virusa pojavila u tom regionu – slično se desilo 2016. godine. kada je ustanovljeno da je virusom zaraženo 1.521 osoba.

Doktor Asad Memon rekao je da je za tu pojavu najverovatnije kriv kontakt lokalnih doktora sa pripadnicima visokorizičnih grupa – tranvestita ili seksualnih radnica.

U Pakistanu, posebno u seoskim sredinama, stanovnici idu kod lokalnih priučenih doktora, jer su jeftiniji, dostupniji i imaju više vremena za pacijente.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi pozivaju afričke zemlje da zaštite mlade žene i djecu od AIDS-a. Tvrde da ta populacija nosi najveći rizik za epidemiju AIDS-a na kontinentu. Poziv je upućen na Konferenciji o HIV-u i AIDS-u koja se održava na Obali Slonovače.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO