Sve više demokrata u Zastupničkom domu za opoziv Trumpa

Još uvijek je mnogo demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu skloni pokretanju procesa opoziva (EPA)
Još uvijek je mnogo demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu skloni pokretanju procesa opoziva (EPA)

Brojni demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa zatražili su da se smjesta pokrene postupak opoziva predsjednika Donalda Trumpa, nakon što se Bijela kuća oglušila na pozive za suradnjom u parlamentarnim istragama, smatrajući da su ti zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima.

Agencija dpa ističe da je zahtjeva za opozivom Trumpa sve više, a posebice nakon odbijanja bivšeg odvjetnika Bijele kuće Donalda McGahna da se, unatoč subpoeni Zastupničkog doma, ne pojavi na kongresnom saslušanju.

To je nagnalo mnoge demokrate, koji su ionako naginjali prema ideji pokretanja postupka opoziva, da to sada jasno i izgovore.

No, još uvijek je puno demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu tome skloni.

Strah od podjela i politički rizik

Ona smiruje strasti i ističe da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju, koja ima 325 milijuna stanovnika, a bliže se izbori 2020. godine.

Pelosi je kazala da bi to bio politički riskantan potez te da bi pokretanje postupka opoziva podržala jedino uz dvostranačku potporu i uz uvjerljive dokazne materijale.

Također dobro zna da, premda demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat je taj koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, a njega kontroliraju republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trumpova opoziva.

Pelosi je za srijedu sazvala sastanak iza zatvorenih vrata na kojem će razgovarati o tome u kojoj su fazi brojne istrage i tužbe koje je pokrenuo Zastupnički dom.

Jedan od dugovječnih demokrata ne misli da raste broj zagovornika opoziva, već da su sve glasniji.

‘Megafon je sve glasniji’

“Ne mislim da njihov broj raste, ali megafon je sve glasniji. Pojačao se zvuk, ali zbor nije veći”, rekao je demokratski zastupnik.

Prema njegovim riječima, mnogi demokrati vjeruju da je Trump učinio neke stvari zbog kojih zaslužuju da ga se opozove, ali da za to treba prikupiti čvrste dokaze, neosporne činjenice i informacije te nove iskaze.

Također, neki demokrati vjeruju da bi zbog opsesije Trumpom mogli iz fokusa izgubiti pitanja zbog kojih su bili i izabrani, poput zdravstvene politike, reforme imigracijskog sustava i infrastrukture.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO