Sve veća opasnost od nuklearnog sukoba

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja potpisale su 122 države (EPA)
Sporazum o zabrani nuklearnog oružja potpisale su 122 države (EPA)

Opasnost od korištenja nuklearnog oružja danas je najviša od Drugog svjetskog rata i tom “hitnom” pitanju svijet mora ozbiljnije pristupiti, ocijenila je ekspert za sigurnost Ujedinjenih naroda Renata Dwan.

Direktorica Instituta UN-a za istraživanje razoružanja – UNIDIR je rekla da sve države s nuklearnim oružjem imaju programe nuklearne modernizacije.

Situacija s kontrolom oružja se mijenja, djelomično i zbog strateškog natjecanja između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kazala je Dwan.

Tradicionalni dogovori o kontroli naoružanja urušavaju se jer se javljaju novi tipovi ratova, raste broj oružanih skupina i privatnih snaga te zbog novih tehnologija koje brišu granicu između napada i odbrane.

Nije u fokusu medija

Kako su razgovori o razoružanju u zastoju već dva desetljeća, 122 države potpisale su sporazum o zabrani nuklearnog oružja, djelomično iz frustracije, a djelomično zbog prepoznavanja opasnosti, ističe Dwan.

Vrijeme je da istinski priznamo, a “mediji su to pitanje propustili staviti u žižu  – da je opasnost od nuklearnog rata sada osobito visoka, a opasnosti od korištenja nuklearnog oružja, zbog nekih od faktora koje sam navela, najveće su do sada od Drugog svjetskog rata”, istaknula je.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (Treaty for the Prohibition of Nuclear Weapons) podržala je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja – ICAN, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2017. godine.

Sporazum je do sada ratificiralo 23 od ukupno 50 država potrebnih da bi stupio na snagu.

Strah u nove kubanske krize

No sporazumu se oštro protive Sjedinjene Američke Države, Rusija i druge zemlje koje posjeduju nuklearno oružje.

Kuba je, također, ratificirala sporazuma 2018. godine, 56 godina od raketne krize u kojoj je je svijet bio najbliže nuklearnom ratu.

Svijet je tih 13 dana tokom Hladnog rata strepio od nuklearnog sukoba između Moskve i Washingtona.

Svijet ne bi smio zanemariti opasnost od nuklearnog oružja, smatra Dwan i ocijenjuje da je to hitno pitanje kojim se Vijeće sigurnosti UN-a ne bavi dovoljno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO