Pentagon: Otklonili smo opasnost od iranskih napada

Patrick Shanahan kaže da opasnost postoji i da se situacija drži pod kontrolom (Arhiva)
Patrick Shanahan kaže da opasnost postoji i da se situacija drži pod kontrolom (Arhiva)

Potez Sjedinjenih Američkih Država, koje su pojačale svoje vojno prisustvo u Zaljevu, omogućio je otklanjanje opasnosti iranskih napada na Amerikance, izjavio je šef Pentagona Patrick Shanahan.

“U razdoblju smo visokog rizika i naš zadatak je spriječiti iranske loše poteze”, dodao je privremeni ministar obrane, koji je informirao iza zatvorenih vrata američke parlamentarce o trenutnim napetostima između SAD-a i Irana.

Shanahan je naglasio ozbiljnost informacija administracije predsjednika Donalda Trumpa u opravdanju slanja na Bliski istok nosača aviona, bombardera B-52 i sistema projektila Patriot.

‘Bilo je napada u Zaljevu’

“Razgovarali smo o prijetnjama i bilo je napada”, rekao je Shanahan, govoreći o nedavnim sabotažama četiri broda u Zaljevu, na koje su upozorili Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

“Želim naglasiti vjerodostojnost informacija. Naše mjere su bile oprezne i otklonili smo opasnost napada na Amerikance.”

Na pitanje o istupu Trumpa, koji je u ponedjeljak navečer ublažio izjave i prijetnje koje predstavlja Iran, Shanahan je odgovorio da “opasnost postoji i da se drži pod kontrolom”.

“To ne znači da su nestale prijetnje koje smo utvrdili. Naš odgovor je oprezan i dao je Irancima vremena da razmisle”, kaza je šef Pentagona.

Izvor: Agencije


Povezane

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da preferira diplomatiju s SAD-om, ali da trenutna situacija nije povoljna za pregovore, te da je otpor jedina opcija Teherana. Iranci su jučer saopštili da su učetverostručili proizvodnju niskoobogaćenog uranija, sedmicu nakon što su najavili da će prestati poštovati dio obaveza koje imaju prema sporazumu iz 2015. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO