Izrael i Hamas dogovorili šestomjesečno primirje

Izrael se složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja (EPA)
Izrael se složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja (EPA)

Palestinski pokret otpora Hamas i Izrael postigli su sporazum o prekidu vatre, objavili su u ponedjeljak navečer izraelski mediji.

“Hamas i Izrael su se dogovorili o šestomjesečnom prekidu vatre. Sporazum stupa na snagu odmah”, objavio je izraelski Channel 12.

Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamasa, u saopćenju je otkrio pod kakvim uvjetima je postignut sporazum, što je u suprotnosti sa navodima izraelske televizije.

“Prekid vatre između palestinskog pokreta otpora i okupatora postignut je u zamjenu za obavezu Izraela da provede sve što je dogovoreno”, kazao je Barhoum, prenosi Anadolija.

Channel 12 je naveo kako se Hamas složio da se okončaju sukobi s izraelskom vojskom u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela.

Ubijeno 270 Palestinaca

“Također je dogovoreno da se obje strane drže 300 metara od sigurnosne ograde i da se okončaju noćni protesti”, izvijestio je ovaj medij.

Izrael se, pak, složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja i osigura transfer lijekova i pomoći blokiranoj enklavi, dodaje se u izvještaju.

Dogovor je postignut uz posredovanja Egipta i Ujedinjenih naroda.

Od kako su počeli protesti u Gazi, u martu prošle godine, ubijeno je skoro 270 demonstranata, a na hiljade njih je povrijeđeno od izraelskih trupa koje su raspoređene u blizini tampon zone.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO