Google odgodio suspenziju saradnje sa Huaweijem

Huawei značajno doprinosi razvoju i rastu operativnog sistema Android u svijetu (EPA)
Huawei značajno doprinosi razvoju i rastu operativnog sistema Android u svijetu (EPA)

Google je ponudio Huawei da privremeno obustavi suspenziju svoje usluge na njihovim telefonima. Ovaj potez uslijedio je nakon što je američko ministarstvo trgovine odlučilo da Huaweiu odobri licencu na 90 dana, kako bi pomoglo njihovim postojećim korisnicima, prenosi Business Insider.

Jučer je kineska kompanija Huawei, nakon odluke Googlea o određenim ograničenjima, saopćila kako će svojim korisnicima nastaviti pružati sigurnosnu podršku i usluge nakon prodaje uređaja, prenijele su agencije.

U saopćenju se navodi kako Huawei značajno doprinosi razvoju i rastu operativnog sistema Android u svijetu i kako, kao jedan od najznačajnijih globalnih partnera Androida, nastoji raditi s platformama na razvijanju ekosistema koji će biti koristan kako potrošačima tako i sektoru.

Obustavljena saradnja

Dodaje se kako će nastaviti pružati sigurnosnu podršku i usluge za sve prodate uređaje Huawei i Honor, kao i one koji su u skladištima. Poručeno je kako će kompanija nastaviti formirati siguran i održiv ekosistem u cilju pružanja najboljeg iskustva svim korisnicima širom svijeta.

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. je s kineskom kompanjom Huawei obustavila saradnju koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim.

Ovaj potez mogao bi ometati i poslovanje Huaweija, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android, prenosi agencija.

Kako se navodi, slijedeća verzija Android smart telefona će također izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO