SAS u četvrtak zbog štrajka otkazao 709 letova

Piloti SAS-a žele odštete zbog smanjenja plaća i ustupaka na koje su pristali 2012. kada je kompanija bila na rubu propasti (EPA)

Scandinavian Airlines (SAS) otkazao je 709 letova u četvrtak, što je prizemljilo gotovo 54.000 putnika, a u isto vrijeme traju pregovori između medijatora, pilota i zaposlenika u Norveškoj.

Norveški nacionalni medijator sastao se sa sindikatima zračnog osoblja koji predstavljaju 1.500 pilota u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj te s poslodavcima, javlja Hina.

Pregovori od četvrtka traju 21 sat, no medijator nije postavio rok.

“Situacija je vrlo komplicirana i postoji velik razdor između strana. Nismo odustali, ali je vrlo zahtjevno”, rekao je norveški medijator Mats Wilhelm Ruland novinarima.

Štrajk službeno traje već sedam dana. 

Prizemljeno skoro 380.000 putnika

Radnička akcija je počela u petak i rezultirala je otkazivanjem gotovo 4.000 letova zbog čega je prizemljeno skoro 380.000 putnika.

Piloti SAS-a žele odštete zbog smanjenja plaća i ustupaka na koje su pristali 2012. godine kada je ta kompanija bila na rubu propasti.

Još jedan od zahtjeva sindikata bio je i za predvidljivijim rasporedom rada.

Poremećeni su stoga letovi na sjeveru Europe, prema većim evropskim gradovima i prekomorski letovi.

Analitičari i menadžeri SAS-a naglasili su da kompanija ne može povećati plaće kako traže štrajkači, navodeći tešku ekonomsku situaciju u industriji avionskih i prijevozničkih kompanija.

Izvor: Agencije