Mogherini: Sve veći pritisak na novinarstvo

Mogherini: 'Tokom posljednjih pet godina na zapadnom Balkanu postignut je napredak' (EPA)

Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Evropska unija je riješena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

„Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina“, navela je ona, prenosi Evropska služba za vanjske poslove.

Mogherini je rekla kako EU promovira slobodne medije i osigurava sredstva za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

„Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija“, kazala je šefica evropske diplomatije.

Potencijal dezinformacija

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći kako ono pomaže da vlade i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju veliki potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogherini, EU pokrenula „Akcioni plan protiv dezinformacija“ kojim se jača otpornost evropskih društava na dezinformacije.

„Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svesti javnosti i osnaživanje građana“, navela je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Srbija je ove godine pala na svjetskoj listi medijskih sloboda. Novinari trpe prijetnje, uvrede i pritiske. U posebno teškom položaju su zaposleni u lokalnim medijima, koji nastoje da izvještavaju objektivno. Tako redakcija Kragujevačkih novina godinama opstaje zahvaljujući entuzijazmu novinara, kao i portal Inđija kafe, čiji zaposleni ne odustaju od istraživačkih tema, bez obzira na brojne […]

Published On 30 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO