Anketa: Većina Evropljana očekuje raspad EU-a

Uvjerenje da bi mogao izbiti rat između članica Evropske unije naročito je snažno među mladima (EPA)
Uvjerenje da bi mogao izbiti rat između članica Evropske unije naročito je snažno među mladima (EPA)

Većina Europljana vjeruje da bi se Europska unija mogla raspasti u naredna dva desetljeća, pokazala je studija Europskog vijeća za vanjske odnose – ECFR i međunarodne tvrtke za istraživanje tržišta i analizu podataka YouGov.

Studija, u kojoj je bilo anketirano više od 60.000 ljudi iz 14 članica Unije, pokazala je i da značajan broj ispitanih smatra da je “realna mogućnost” da u narednom desetljeću izbije rat između dvije članice EU-a.

Istraživanje je ipak pokazalo da je razina podrške članstvu u EU visok, ali vlada pesimizam kada je u pitanju budućnost bloka.

U svakoj državi članici, osim u Španjolskoj, većina glasača vjeruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

U Francuskoj, primjerice, 58 posto ispitanih smatra da je realan raspad Unije u roku od dva desetljeća, a s time je suglasno i po 57 posto Talijana i Poljaka.

Jedistveno tržište i sloboda putovanja

Istraživanje je pokazalo da većina Europljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.

Kad je u pitanju “realna mogućnost” izbijanja rata u narednom desetljeću, najviše ih u to vjeruje u Austriji (38 posto), u Francuskoj u takvu mogućnosti vjeruje 35 posto, a u Rumunjskoj 31 posto.

Uvjerenje da bi mogao izbiti rat između članica Unije naročito je snažno među mladima, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO