Nepalski vodič na Mount Everestu rekordnih 23 puta

Kami RIta planira da osvoji Mount Everest najmanje 25 puta (AP)

Nepalski alpinistički vodič Kami Rita oborio je svoj sjvetski rekord tako što je 23. put stigao do vrha Mount Everesta, javila je španska agencija EFE, prenosi Beta. 

Rita (49) se popeo do krova svijeta sa južne strane Mount Everesta u 07:50 po lokalnom vremenu. 

Alpinista je svoj prvi uspon ostvario 1994. godine kada je imao 24 godine. Jedan od njegovih 23 uspona napravljen je sa kineske strane 2016. On planira da osvoji Mount Everest najmanje 25 puta. 

Dosad se popelo oko 4.000 alpinista

Sezona penjanja na Everestu 2019. godine zvanično je počela u utorak sa osam nepalskih vodiča za penjanje koji su stigli do vrha. Ti planinari pripremaju put do vrha planine visoke 8.848 metara za druge alpiniste. 

Ove sezone, skoro 1.000 ljudi će pokušati da osvoji Himalaje. 

Od kada su prvi put Edmund Hillary i Tenzing Norgay 1953. godine osvojili krov svijeta, na Mount Everest se popelo oko 4.000 alpinista, dok je nekoliko stotina njih poginulo tokom penjanja ili silaska.

Izvor: Agencije 


Povezane

Nepal je uveo zabranu pojedincima da se penju na planinske vrhove u toj državi, uključujući i Mount Everest, s ciljem smanjenja broja ljudskih žrtava. Ta je odluka donesena u trenutku dok se grupa alpinista planira popeti na K2, drugi najviši vrh na svijetu. Riječ je o jedinom planinskom vrhu koji dosad još nitko nije uspio […]

Published On 31 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO