Kina formalno uhapsila dvojicu Kanađana

Michael Spavor je poslovni čovjek, koji je radio sa Sjevernom Korejom, a Michael Kovrig je bivši diplomata (Reuters)
Michael Spavor je poslovni čovjek, koji je radio sa Sjevernom Korejom, a Michael Kovrig je bivši diplomata (Reuters)

Kineske su vlasti formalno uhitile dvojicu kanadskih državljana, koji su pritvoreni prošle godine, zbog krađe državnih tajni, potvrdila je vlada, čime će vjerojatno pogoršati napetosti između Ottawe i Pekinga, prenosi Reuters.

Poduzetnik Michael Spavor, koji je radio sa Sjevernom Korejom, i bivši diplomat Michael Kovrig odvojeno su uhićeni u prosincu, netom nakon što je Kanada uhitila financijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou, koju čeka izručenje SAD-u.

Kina je više puta tražila puštanje Meng te je ljutito reagirala na postupak izručenja protiv nje, podsjeća britanska agencija.

Kanada osudila hapšenje

“Prema odobrenju kineskih tužitelja, u proteklih je nekoliko dana odobreno uhićenje po zakonu Michaela Kovriga, zbog sumnje na zločin prikupljanja državnih tajni i obavještajnih podataka za strane sile, te Michaela Spavora, zbog sumnje na zločin krađe i ilegalnog pružanja državnih tajni stranim silama”, rekao je Lu Kang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Mjere su sukladne zakonu, kazao je Lu, a Peking se nada kako Kanada “neće dati neodgovorne primjedbe” o provođenju zakona i pravosudnim postupcima u Kini.

“Kanada snažno osuđuje ovo neosnovano uhićenje, kao što smo osudili njihovo neosnovano pritvaranje 10. prosinca. Ponavljamo naš zahtjev: Kina treba smjesta pustiti na slobodu Kovriga i Spavora”, poručilo je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Meng Wanzhou tuži kanadske vlasti zbog ‘ozbiljnih povreda’ njezinih građanskih prava jer tvrdi da je privedena i ispitana, a da joj je tek potom rečeno da je uhapšena.

04 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO