WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje

WhatsApp je uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne (EPA)
WhatsApp je uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne (EPA)

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz kompanije.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list Financial Times.

Saradnja s vladama

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, “Pegasus”, koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke, te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku, prenosi Hina.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obavještajnim i policijskim službama da istražuju i sprječavaju terorizam i kriminal.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad “imao sva obilježja privatne kompanije poznate po saradnji s vladama u proizvodnji ‘spywarea’ koji navodno preuzima funkcije operativnog sistema mobilnog telefona”.

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom, koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operativnim sistemom Android, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sistemom Tizen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO