Katalonski lideri mogu iz zatvora na polaganje zakletve

Katalonija, Suđenje
Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras bio je glavni optuženik u odsutnosti Carlesa Puigdemonta koji je prebjegao u Belgiju (EPA)

Španjolski Vrhovni sud odobrio je petorici katalonskih separatističkih lidera da napuste zatvor kako bi položili zakletvu u parlamentu idućeg tjedna, ali im to neće jamčiti imunitet od suđenja zbog njihove uloge 2017. godine u nastojanjima da Katalonija postane neovisna.

Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sanchez osvojili su zastupničke mandate u Kongresu, Donjem domu španjolskog Parlamenta, na izborima u aprlu, dok je Raul Romeva dobio mandat u Senatu, prenosi Tanjug.

U odluci se navodi kako sud ne prihvaća zahtjev za oslobađanje Junquerasa, Rulla, Turulla, Sancheza i Romeve, ali odobrava njihovo puštanje iz zatvora 21. svibnja kako bi prisustvovali konstitutivnim sjednicama Kongresa i Senata, prenosi Reuters.

Bez suspenzije suđenja ili uvažavanja imuniteta

Sud, međutim, nije prihvatio zahtjev optuženih za suspenziju suđenja ili za uvažvanje zastupničkog imuniteta.

Također, kako se dodaje, katalonski lideri trebaju imati adekvatnu zaštitu kako bi se osigurala njhova sigurnost na sjednici i moraju se po njezinom završetku bez odgađanja vratiti u zatvor.

Oni su trenutačno u pritvoru i sudi im se po optužbama za pobunu i zlouporabu sredstava u vezi sa organiziranjem referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine, što oni negiraju.

Prošlog tjedna je sud u Madridu dozvolio da se bivši katalonski lider Carles Puigdemont, koji je u egzilu u Belgiji kako bi izbjegnuo uhićenje, može kandidirati na izborima za Europski parlament.

Izvor: Agencije