Evropski lideri odbacili američki pristup prema Iranu

Ministri iz evropskih zemalja koje su potpisnice dogovora javno su kritikovali tvrdi pristup SAD-a (Reuters)

Evropske diplomate pozvale su SAD da primjeni “maksimalnu suzdržanost” u vremenu kada tenzije rastu u Zaljevu godinu dana nakon što se Washington povukao iz svjetskog dogovora o iranskom nuklearnom programu. 

Federica Mogherini, šefica EU diplomatije, istaknula je potrebu za dijalogom nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji je iznenada posjetio Brisel da podijeli informacije o “eskalirajućim prijetnjama” Irana. 

SAD je ponovo nametnuo sankcije Teheranu od izlaska iz dogovora koji je postignut između Irana i šest svjetskih sila 2015. godine. Prošle sedmice, SAD je poslao ratne brodove na Bliski istok navodeći kao razlog prijetnje Teherana. 

Iran je na to odgovorio rekavši da će se povući iz dijelova nuklearnog dogovora.

Mogherini je rekla da EU nastavlja da u potpunosti podržava dogovor koji je nametnuo ograničenja iranskom nuklearnom program u zamjenu za ukidanje sankcija. 

“Uvijek je bolje razgovarati, pogotovo kada tenzije rastu”, rekla je.

“Mike Pompeo je to čuo veoma jasno od nas danas, ne samo od mene, nego od drugih članica EU, da živimo u ključnom i osjetljivom trenutku gdje bi najodgovornije bilo zauzeti stav maksimalnog suzdržavanja.”

Kritike pristupa SAD-a

Ministri iz evropskih zemalja koje su potpisnice dogovora – Njemačka, Velika Britanija i Francuska – javno su kritikovali tvrdi pristup SAD-a. 

 

Pompeo, koji se sastao sa svakim ministrom pojedinačno, ali ne i na zajedničkom sastanku, nije odgovarao na pitanja novinara dok je ulazio i izlazio iz sjedišta institucija EU.  

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da je američkom državnom sekretaru rekao kako ne želi “da dođe do oružanog sukoba između SAD-a i Irana”.

Britanski šef diplomatije Jeremy Hunt izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba i eskalacije, rekavši da je zbog tenzija moguće da se sukob izazove “slučajno”.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian prije sastanka s Pompeom zatražio je od Evropljana da ostanu jedinstveni u podršci nuklearnom sporazumu te dodao da “im ne odgovara” američko jačanje sankcija Teheranu. 

Neplanirana posjeta

Brian Hook, specijalni izaslanik SAD-a za Iran, rekao je da je Pompeo neplanirano posjetio Brisel jer “Iran povećava prijetnje i činilo se da je vrijeme za posjetu na putu ka Sočiju”. 

Pompeo je otkazao posjetu Moskvi u ponedjeljak te sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i umjesto toga je otišao u Brisel. 

“Državni sekretar je želio podijeliti neke detalje koji stoje iza onoga što govorimo u javnosti. Vjerujemo da bi Iran trebao pokušati razgovarati umjesto prijetiti. Loše su izabrali fokusirajući se na prijetnje”, rekao je Hook novinarima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije