Zajedničke patrole Slovenije i Italije za nadzor migracija

Još nije jasno kad bi do uspostave zajedničkih policijskih patrola na granici moglo doći (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar predložio je talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju da Italija i Slovenija formiraju zajedničke ophodnje za nadzor ilegalnih migracija na međusobnoj granici.

“Nezakonite prijelaze treba što prije zapriječiti i tako dati jasan signal kriminalcima koji takve ilegalne migracije potiču da mislimo ozbiljno”, kazao je Cerar, javlja Hina.

Dodao je da je talijanski ministar njegovu inicijativu pozitivno primio, te da će obojica tu ideju prenijeti ministrima unutarnjih poslova, kako bi onda o tome kasnije raspravljali ravnatelji dviju policija.

Cerar nije želio govoriti o tome kad bi do uspostave zajedničkih policijskih ophodnji na granici moglo doći.

Zajednički rješavati pitanje migracija

Na pitanje zašto Slovenija takve ophodnje ne predloži Hrvatskoj, budući da većina ilegalnih migranata u Sloveniju dolazi preko Hrvatske, kazao je da je suradnja s hrvatskim sigurnosnim organima u tom pogledu dobra, no da za sada nije bilo procjene kako bi takva zajednička kontrola uz granicu bila potrebna.

Cerar je također rekao da je nadzor unutarnjih šengenskih granica, kakav stalno na granici sa Slovenijom obavlja Austrija, za Ljubljanu neprihvatljiv jer se na taj način ubija “duh” Schengena o slobodi kretanja i nanosi gospodarska šteta.

“Pitanje sigurnosti i migracija u EU-u treba rješavati zajednički kako bi nadzor unutar Schengena bio nepotreban”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Izvor: Agencije